KLDR se dohodla s Jihem na místě pracovní schůzky

Soul - Severní a Jižní Korea se dohodly na místě konání nedělní pracovní schůzky, která má předcházet středečním rozhovorům na ministerské úrovni. Bude jím vesnice Pchanmundžom na společné hranici. KLDR má totiž zájem o obnovení průmyslové zóny Kesong a také o vzájemnou spolupráci v oblasti turismu. Oficiální představitelé obou zemí se naposledy sešli k rozhovorům v únoru 2011, poté se jejich vzájemná politika vůči sobě neustále vyhrocovala.

Severní Korea po období prudkého zhoršení vztahů se svým jižním sousedem ve čtvrtek navrhla zahájení dialogu o obnovení provozu průmyslové zóny v severokorejském Kesongu a obnovení přeshraničních zájezdů turistů do severokorejského letoviska Kumgang v oblasti Diamantových hor.

Jižní Korea nabídku dialogu přijala s tím, že úvodní jednání, které by mělo podle ní zahrnovat společné obchodní projekty, ale také otázku rodin rozdělených korejskou válkou v letech 1950–1953, by se mohlo uskutečnit v Soulu ve středu 12. června, a to na vládní úrovni.

Severu vadí „mrtvé“ vztahy a „vzájemná nedůvěra“

Pchjongjang v pátek přišel s protinávrhem, aby se ještě před středeční ministerskou schůzkou uskutečnilo v neděli jednání na „pracovní úrovni“ v Kesongu, kde jihokorejské firmy zaměstnávaly 53 tisíc severokorejských dělníků, než KLDR v dubnu průmyslový komplex uzavřela.

Důvodem pro zorganizování pracovní schůzky je podle Pchjongjangu fakt, že „vztahy mezi oběma zeměmi řadu let spočívaly na mrtvém bodě a vzájemná nedůvěra dosáhla extrémní úrovně“.

Jižní Korea s pracovní schůzkou souhlasila, navrhla ale, aby se uskutečnila v pohraniční vesnici Pchanmundžom, která se už v minulosti stala dějištěm mezikorejských rozhovorů. KLDR dnes jihokorejský návrh přijala, uvedlo jihokorejské ministerstvo pro sjednocení.