Maďarsko splachuje voda, Dunaj v Budapešti na historickém maximu

Budapešť/Bratislava/Berlín – Zatímco v Čechách již voda opadává, na to nejhorší se teprve připravují města na dolním toku řek. Budapešť očekává kulminaci Dunaje až po víkendu, již teď ale čelí velké povodňové vlně. Výška Dunaje překročila dosud rekordní hranici 8,6 metru a dál stoupá. Země nemá tak dobrá protipovodňová opatření jako Německo a Rakousko. Tím, jak tyto dvě země dokázaly ochránit svá města, se řeka neměla kam rozlévat a Maďaři se obávají, že její proud se tak výrazně zrychlil. V Německu se povodňová vlna přesouvá z východu na sever a ohrožuje Magdeburk.

BRATISLAVA: KLID PŘED BOUŘÍ?

V Bratislavě už začala voda po historickém maximu v noci na dnešek klesat. Místní se ale obávají, že voda začne do města prosakovat ze spodních vod, což by mohlo zatopit sklepy či poničit podloží. Slovenskou metropoli povodeň nijak výrazně nepoškodila. Na svou normální hladinu by se zde Dunaj měl dostat až za čtrnáct dní. Slovensko se také připravuje na větší výskyt komárů, kterým blížící se teplé a vlhké počasí bude velmi svědčit.

V Komárně se na kulminaci připravují dnes večer, ale již nyní zde řeka vyšplhala o čtyřicet centimetrů výše než v roce 2002. Dunaj tam vystoupal na 888 centimetrů. Na této úrovni, na které se pohyboval prakticky celé dopoledne, by měl i kulminovat. Protipovodňové hráze ale tok spolehlivě drží. Zlepšit situaci ve městě podle ministra životního prostředí Petera Žigy pomáhá výše položené vodní dílo Gabčíkovo, které dokáže zadržet jistý objem vody. Protipovodňová ochrana Komárna je nastavena na hladinu řeky 940 centimetrů.

Policisty na Slovensku také zaměstnávají neukáznění občané, kteří lezou na protipovodňové bariéry, aby sledovali stoupající vodu. Několik mladíků se například věšelo na konstrukce mostu a lezli po mobilních zábranách. Včera dokonce tři muži skočili do rozvodněného Dunaje, uplavali několik stovek metrů. Zcela zbytečně tak zaměstnali mnoho hasičů a dokonce musel být přivolán i vrtulník.

MAĎARSKO: HOREČNÉ PYTLOVÁNÍ POKRAČUJE

Se zvýšenou hladinou Dunaje se vedle Slovenska potýká i Maďarsko. To se podle premiéra Viktora Orbána připravuje na nejhorší povodně v historii. Na mnoha místech protipovodňové hráze prosakují či se protrhly. Zatím v západním Maďarsku rozsáhlé záplavy způsobily obrovské škody. Na 750 kilometrech podél veletoku je vyhlášený krizový stav.

V Budapešti by měl Dunaj kulminovat po víkendu. Budapešťská radnice dnes na východě města otevřela pro případ nebezpečí evakuační centrum, které je schopno pojmout až 15 tisíc lidí. „Lidé z celé země se zaregistrovali na internetu jako dobrovolníci. Úřady je pak rozmístily tam, kde je pomoc nejvíc potřeba. Tady jich asi 150 zrovna staví hráze,“ uvedl obyvatel obce Gönyü Erno Varga.

NĚMECKO: POVODŇOVÁ VLNA SE VALÍ NA SEVER

Rozvodněné Labe za sebou nechává rozsáhlé škody a ze záplav se vzpamatovává také jih Německa. Kritická je situace především v jedné části města Magdeburk. „Sever Německa je na tom s předpovědí dobře. Má být jasno bez srážek až do poloviny příštího týdne. Na jihu je ale situace horší. V příštích dnech tam očekáváme bouřky a rozsáhlé deště. To je pro zatopené oblasti pochopitelně špatná zpráva,“ uvedla meteoroložka Dorothea Petzoldová.

Po Sasku se na vzedmuté Labe připravují i další spolkové země, které leží dále po řece. V Braniborsku a Dolním Sasku jsou protipovodňové práce v plném proudu. Asi nejhorší situace je teď ve spolkové zemi Sasko-Anhaltsko. Hladina řeky je tu o 60 centimetrů výše než v roce 2002 a je tak na svém historickém maximu. Úřady posílají do boje proti podmáčeným hrázím tisícovky hasičů, pracuje jich tu na 70 tisíc.

Povodňová situace na Labi je kritická především v Magdeburku, jen pomalu klesá také vzedmutá hladina řeky Sály ve městě Halle. „Ze všeho, co jsem tady viděl, můžu říci, že lidé se poučili z povodní v roce 2002. Funguje spolupráce - dobrovolníci nejsou soustředění na jednom místě, že by na druhém chyběli. Koordinace se výrazně zlepšila,“ míní německý ministr obrany Thomas de Maiziere.

Do svých domovů se zato mohli dnes začít vracet evakuovaní obyvatelé v záplavami těžce zasažených oblastech německého jihu. Domů se vraceli lidé v bavorském pošumavském okrese Deggendorf, který sužoval rozvodněný Dunaj a jeho přítoky.  

Vydáno pod