Erdoğan označil demonstranty za vandaly a anarchisty

Ankara – Proti lidem na náměstí v Ankaře, kteří tam již desátý den demonstrovali proti režimu vládnoucích islamistů, policie použila opět slzný plyn a vodní děla. Stalo se tak ve chvíli, kdy stále bojovnější turecký premiér Recep Tayyip Erdoğan prohlásil, že protesty musí skončit, a vyzval své přívržence v zemi k mohutným manifestacím na podporu vlády. Demonstranty označil za „vandaly“ a "anarchisty. I přes tvrdá premiérova slova zůstávají demonstranti i jedenáctý den v centru Istanbulu. V noci na dnešek bylo zadrženo 13 lidí, kteří prý nabádali k útokům na policii.

„Jste na (příští) sobotu připravení na velké shromáždění v Ankaře? A další den to bude v Istanbulu,“ provolával Erdoğan před jásajícím davem stoupenců v Ankaře, kde policie o několik kilometrů dál rozháněla protestující. Na jednom shromáždění dokonce demonstranty v Istanbulu označil za „vandaly“ a „anarchisty“. „Prokázali jsme trpělivost, ta má ale své meze,“ prohlásil Erdoğan k tisícům svých příznivců na ankarském letišti.

Erdoğanova islamistická strana v posledním desetiletí přeměnila Turecko ze země ohrožené měnovou krizí v nejrychleji rostoucí a přitom stabilní evropskou ekonomiku. Výrazně k tomu přispěla důvěra zahraničních investorů, která se projevila výrazným přílivem investic a zvýšením úvěrového ratingu země do investiční kategorie. Vlna protestů ale trhy znepokojila. Kurz liry klesl v pátek na minimum od října 2011 a index istanbulské burzy se za týden propadl o 15 procent.

Protesty odstartovaly po násilném potlačení demonstrace za zachování parku na Taksimském náměstí. K jejich hlavním požadavkům patří rezignace premiéra, demise policejních šéfů Istanbulu a Ankary, propuštění zadržených a záruky svobody slova a shromažďování. Při protestech zemřelo několik lidí a přes čtyři tisíce jich bylo zraněno.

Recep Tayyip Erdoğan:

„Mládež, která je sprostá na vlastního premiéra, nemůžu akceptovat. Mladí lidé, kteří píší graffiti obsahující nadávky, nemůžou žádat o svá práva. Lidé, kteří demolují místní obchody, nemůžou počítat s tím, že naše země bude jejich práva jakkoliv hájit.“

Protestujícím rovněž vadí nová autoritářská nařízení, která zavádí v poslední době Erdoğanova vláda a která zasahují do jejich soukromých životů. V zemi byl například omezen prodej alkoholu i reklamy na něj a premiér se nechal slyšet, že by turecké ženy měly mít nejméně tři děti a měly by se řádně oblékat. Množí se také zásahy proti nezávislým novinářům a lidem, kteří hájí ústavně daný režim sekulárního státu odříznutého od vlivu náboženství.

I v neděli večer pokračovala turecká policie v tvrdém zásahu proti poklidným demonstracím, použila přitom slzný plyn a vodní děla. Dnes policie oznámila, že v jihoturecké provincii Adana zadržela 13 lidí, kteří na sociální síti Twitter nabádali k útokům na bezpečnostní složky. 

Starosta Istanbulu ocenil pokojný průběh nočního happeningu

Náznak smířlivosti dnes protestující Turci našli ve vzkazu istanbulského starosty Hüseyina Avniho Mutlua, který je považován za Erdoğanova věrného spojence. Na svém twitterovém účtu primátor ocenil pokojnou atmosféru nočního happeningu na Taksimském náměstí a zalitoval, že se ke shromáždění nepřipojil. „Pozdravuji mládež této země, která zvolila bdění pod hvězdami před spánkem v teplých postelích,“ uvedl starosta.

K vnitropolitické situaci se z mezinárodní konference v Římě vyslovil uznávaný turecký spisovatel, nositel Nobelovy ceny, Orhan Pamuk. „Znepokojuje mě to, protože nevidím možnost pokojného řešení,“ řekl v rozhovoru s tureckými novináři. „Pro formu protestu mám pochopení,“ dodal.

Již šest policistů spáchalo sebevraždu

Masové protivládní demonstrace kladou mimořádné nároky na policisty. Ti situaci přestávají zvládat. Stres policii decimuje, sebevraždu už prý spáchalo šest ochránců pořádku. Není prý výjimkou, že policisté musejí hlídkovat v ulicích tureckých měst nepřetržitě až neuvěřitelných 120 hodin.

Vlna protestů odhalila podle agentur zlomovou linii mezi nábožensky založeným vnitrozemím, a sekulární střední třídou, která se bojí plíživého nástupu autoritářského režimu. V zemi se také množí zásahy proti nezávislým novinářům a lidem, kteří hájí ústavně daný režim sekulárního státu odříznutého od vlivu náboženství. Při protestech už zemřeli čtyři lidé a přes čtyři tisíce jich bylo zraněno.

„Protestujeme tady už několik dnů bez spánku a jídla. Ale jsme tu kvůli demokracii a našim právům. Nechceme, aby premiér omezoval naši svobodu. Aby rozhodoval o tom, kolik máme mít dětí, jestli můžeme k potratu nebo můžeme pít alkohol,“ říká jedna z demonstrantek.  „Premiér musí pochopit, že jeho výroky a čím dál tím agresivnější rétorika ničemu nepomáhají. Naopak to přiláká víc lidí do ulic. Nebýt jeho dnešního projevu, tak bych tu například já nebyla,“ dodává jiná.