Střety protestujících v Libyi již mají 31 obětí

Benghází - Nejméně osmadvacet lidí bylo zabito při včerejších střetech demonstrantů a členů ozbrojených milicí v libyjském Benghází. Dalších asi sto je zraněno. Demonstranti žádají, aby členové milic složili zbraně a byli nahrazeni řádnými bezpečnostními složkami. Milice to ale odmítají. Stále není jasné, kolik je mezi oběťmi protestujících a kolik bojovníků milicí.

Demonstranti se shromáždili před sídlem místních milicí a již v sobotu žádali, aby členové milicí složili zbraně a byli nahrazeni řádnými bezpečnostními složkami. Střety vypukly ve chvíli, kdy dav začal volat po rozpuštění milicí a jejich odzbrojení.

Demonstrace vyvolal nesouhlas s činností bojovníků z revoluční doby. „Lidé protestují, protože jsou přesvědčeni, že milice jdou proti stabilitě Libye, které může být dosaženo jen prostřednictvím řádné armády a policie,“ řekl agentuře Reuters místní aktivista Ahmad Belašár.     

Kmenové milice jsou složené z bývalých účastníků boje proti režimu svrženého diktátora Muammara Kaddáfího. V posledních měsících sílí v zemi odpor proti nesčetným milicím, zvláště pak poté, co ozbrojené milice v květnu po dva týdny blokovaly budovy ministerstev zahraničí a spravedlnosti. Blokádou chtěly zdůraznit svůj požadavek, aby byli z politického života vyloučeni všichni, kdo spolupracovali s Kaddáfího vládou. Parlament příslušný kontroverzní zákon nakonec schválil.     

Nové libyjské vedení se už řadu měsíců snaží různé ozbrojené skupiny a milice buď odzbrojit, nebo začlenit do řádných bezpečnostních složek. Ty jsou ale příliš slabé na to, aby dokázaly zajišťovat bezpečnost v zemi zaplavené zbraněmi; ústřední vláda proto povoluje některým z nejmocnějších milicí udržovat alespoň zdání pořádku. Právě v Benghází, které bylo kolébkou povstání proti Kaddáfímu, se už několikrát odehrály těžké střety s místními milicemi.