K Mandelovi do nemocnice smí už jenom rodina

Johannesburg – Za bývalým jihoafrickým prezidentem Nelsonem Mandelou přijela do nemocnice v Pretorii rodina. V nemocnici strávil už třetí noc, aniž by byly oznámeny další podrobnosti o jeho zdravotním stavu. Podle tamních médií rodina zakázala u jeho lůžka všechny návštěvy - právě s výjimkou rodinných příslušníků. List The Star s odvoláním na své zdroje napsal, že zdravotní stav 94letého nositele Nobelovy ceny za mír a národního hrdiny boje proti apartheidu je „velmi špatný“. Podle jihoafrické vlády je „vážný, ale stabilní“.

Exprezident byl hospitalizován kvůli opětovné plicní infekci. Od prosince už skončil v nemocnici počtvrté. U Mandelova lůžka je neustále jeho manželka. O víkendu ho také navštívili další členové rodiny. „Viděla jsem svého otce a jeho stav je dobrý. Je to bojovník,“ nechala se slyšet Mandelova dcera Zindzi. Úřad jihoafrického prezidenta zopakoval své sobotní prohlášení, že Mandelův stav je „vážný, ale stabilní“. Prezident Jacob Zuma znovu vyzval obyvatele země, aby se za Mandelu modlili.

Webem se šíří poplašné zprávy o Mandelovy smrti

Mezitím se ale neznámí hackeři nabourali na stránku o Nelsonu Mandelovi na Wikipedii a napsali zde, že politik 9. června zemřel; také na Twitteru se začaly šířit poplašné zprávy, že je Mandela již po smrti.

Exprezident má problémy s plícemi kvůli svému 27letému věznění za apartheidu. Po prvních svobodných volbách se v roce 1994 stal prvním černošským prezidentem Jihoafrické republiky, kterou do té doby ovládala bělošská menšina. Funkci zastával pět let. V roce 1993 obdržel Nobelovu cenu za mír. Nyní už přes deset let není veřejně aktivní, stále však zůstává morální autoritou. V posledních letech v nemocnici byl několikrát, naposledy tam letos v dubnu strávil devět dní - rovněž kvůli plicní infekci.