Povinné ohlášení vycestování ze Slovenska Gašparovič vetoval

Bratislava – Slovenský prezident Ivan Gašparovič vetoval novelu zákona, podle kterého Slováci musí nahlásit úřadům, když opustí zemi na více jak 90 dní. Zákon sice už platí od roku 1998, poslanci teď ale zpřísnili jeho formulaci na „občan je povinen ohlásit“. Kdo by tak neučinil, mohl by dostat i pokutu. Prezidentovi se ale zdá slovíčkaření v zákonu zmatečné, a proto zákon vetoval.

Novela zákona o přestupcích z roku 1998 ukládá, že pokud člověk opustí Slovensko na dobu delší 90 dní, pak „před vycestováním ohlásí tuto skutečnost“ úřadům. Teď ale poslanci odsouhlasili nové znění zákona: "Občan (…) před vycestováním je povinen ohlásit tuto skutečnost (…)". 

Jenže Gašparovič uvedl, že tuto změnu pokládá v souvislosti s jinými částmi zákona za zmatečnou. Navrhl proto parlamentu, aby ji z novely zákona vypustil.

Samotné ohlašování vycestování se mu ale zdá užitečné, a to i ve prospěch samotného občana. Jde třeba o případy, kdy si Slováci ve vlasti nepřevezmou poštovní zásilku, která se navzdory tomu pokládá za doručenou. Obvykle jde o soudní obsílky, jež jsou doručovány na známou adresu obyvatel na Slovensku.   

Nahlašovat odchod ze země se týká tisícovek Slováků, kteří odjeli do ciziny například za studiem nebo za prací. Ministr vnitra Robert Kaliňák tuto povinnost před časem obhajoval se zdůvodněním, že stát má mít přehled o svých občanech. Zároveň ale řekl, že plnění tohoto ustanovení zákona úřady kontrolovat nebudou.