Dubaj láká na rekordy

Dubaj – Asi nepřekvapí, že malá země s nejvyšší budovou světa - 828 metrovou Búrdž Chalífou - a nejluxusnějšími hotely planety drží víc než stovku světových rekordů. Ale honba za superlativy není jen projevem hravosti, za vším stojí obchodní duch. Právě na rekordy se snaží Dubaj nalákat turisty.

„Je pravda, že kvůli byznysu o sobě části Blízkého východu chtějí dát vědět i jinak než jenom jako producenti ropy. Chtějí být centrem světové turistiky, být globální destinací. A nepochybně Guinnessovy světové rekordy využívají,“ potvrzuje globální ředitel Guinnessových světových rekordů Alistair Richards. 

V počtu rekordů pokořených na svém území pořád ještě vedou Spojené státy, ale živnou půdou jsou čím dál víc jak nastupující ekonomiky Blízkého východu, tak i ty s obrovským potenciálem obyvatel, jako Indie a Brazílie. „V Emirátech, Saúdské Arábii a v Egyptě za posledních 5 let stoupl počet žádostí (o rekordy) o 300 až  400 procent,“ komentuje regionální ředitel Omar Talal.

Posledním světovým rekordem, kterým se země zapsala do historie, je nejdelší nepřetržitý konvoj terénních vozidel, seřadili jich tady hned 153 za sebou.

Dubajská žízeň po světových rekordech (zdroj: ČT24)