Britský ministr o špehování lidí: Žádné zákony neporušujeme

Londýn - Britský ministr zahraničí William Hague popřel, že by britská tajná služba porušovala zákony země tím, že využívá tajného amerického monitorovacího programu PRISM. Podle deníku The Guardian využívali britští zpravodajci informace o internetové komunikaci milionů klientů velkých internetových firem, které jim poskytl Washington.

Opozice i někteří koaliční poslanci tvrdí, že vládní tajná služba GCHQ mohla při získávání informací obcházet zákon, a to pokud by se prokázalo, že tajná služba získávala informace o britských občanech tím, že spolupracovala s Američany bez další kontroly z Londýna.

„Tyto agentury pro nás dlouhodobě dělají zásadní práci. Je ale také zásadní, aby měla veřejnost důvěru v to, že pracují v zákonném rámci,“ řekl stínový labouristický ministr zahraničí Douglas Alexander.

Program PRISM
Zdroj: ČT24

„Obvinění jsou nepodložená,“ bránil se dnes v parlamentu podezření z obcházení zákona ministr Hague. „Veškeré údaje, které jsme získali od Spojených států a které zahrnovaly státní příslušníky Spojeného království, jsou podřízeny řádným britským zákonným kontrolám bezpečnostních předpisů,“ prohlásil.

I premiér Cameron dnes řekl, že tajné služby „operují v souladu se zákonem“ a pod kontrolou parlamentu.

Šéf zpravodajského výboru Dolní sněmovny parlamentu Malcolm Rifkind z vládní Konzervativní strany uvedl, že GCHQ podle zákona musí mít souhlas se získáváním informací o britských občanech, i když by tyto informace poskytovaly americké zpravodajské služby. Obvykle jde podle Rifkinda o kontrolu ze strany ministerstva, která „se uplatňuje stejně v případech, když provádějí sledování (britští zpravodajci) sami, jako když je pro ně dělá někdo jiný“.

Podle údajů zveřejněných britským deníkem měly britské tajné služby k americkým informacím přístup nejméně od roku 2010. Jen během loňska na základě těchto dat údajně GCHQ vypracovala 197 zpráv.

Komentář Martina Řezníčka v Událostech, komentářích (zdroj: ČT24)