Erdoğan se asi sejde se zástupci demonstrantů

Istanbul - Na istanbulském Taksimském náměstí zůstávají mladí lidé odhodlaní k dalším protestům. V neděli se nechal premiér Recep Tayyip Erdoğan slyšet, že jeho trpělivost má své meze a že účastníci protivládních demonstrací za vše zaplatí vysokou cenu. Podle dnešního prohlášení vládního zdroje se ale Erdoğan nakonec zřejmě sejde se zástupci protestujících skupin.

Protesty v Turecku dnes vstoupily do svého jedenáctého dne a demonstranti v nich nechtějí přestat. Premiér Erdoğan se proto podle vládního zdroje má poprvé sejít ve středu s představiteli demonstrantů z Taksimského náměstí, kteří stáli na počátku nepokojů. Zpočátku protestovali proti zničení parku na náměstí mimo jiné kvůli výstavbě mešity, pak už s dalšími manifestanty v řadě tureckých měst proti Erdoğanově politice tvrdé ruky.

Hlavními požadavky demonstrantů se postupně staly rezignace premiéra, demise policejních šéfů Istanbulu a Ankary, propuštění zadržených a záruky svobody slova a shromažďování. Při protestech podle neoficiálních údajů zemřeli čtyři lidé a přes čtyři tisíce jich bylo zraněno.

K tvrdému zásahu proti poklidným demonstracím došlo i v neděli večer; policie použila slzný plyn a vodní děla.