Tisícovka vojáků a letka vrtulníků bojuje proti Dunaji na jihu Maďarska

Budapešť - S postupem povodňové vlny na jih přesunula maďarská armáda své záchranářské oddíly ze severu země do ohroženého sektoru Dunaje mezi městy Dunaföldvár a Mohács. Hasičům a dobrovolníkům pomáhá asi 1 200 vojáků, kteří mají k dispozici vrtulníky Mi-8 a Mi-17. Situace v Německu na Labi je stále vážná, kulminace se dnes čeká v Braniborsku. Kvůli povodním se připravují na evakuaci další tisíce obyvatel Německa.

V Budapešti sice Dunaj už v minulých dnech kulminoval, hladina ale klesá velmi pomalu a stále se drží nad rekordní úrovní 8,6 metru ze záplav v roce 2006. Protipovodňové zábrany proto budapešťská radnice ponechává na místě, tok řeky sledují záchranáři zejména u Markétina ostrova a v centru města u budovy parlamentu.

Podle listu Magyar Hírlap má vláda k pokrytí škod k dispozici 51 miliard forintů (4,4 miliardy korun) z rozpočtových rezerv. Dalších osm miliard mají v rezervních fondech ministerstvo vnitra a místní samosprávy. Rozsah škod hodlají maďarské úřady vyhodnotit v příštích dvou dnech.

Jih Maďarska se opevňuje před kulminací Dunaje
Zdroj: ISIFA/PuzzlePix/Rex Features

Jihomaďarskou obec Baja ležící při Dunaji v pondělí večer navštívil premiér Viktor Orbán. Varoval záchranáře před silným větrem, který v povodí řeky může vyvracet stromy a poškodit přehradní hráze. Síla větru se na jihu Maďarska pohybuje v nárazech kolem 90 kilometrů v hodině.

Dunaj má na jihomaďarské hranici kulminovat ve čtvrtek, kdy se povodňová vlna přesune dál do Chorvatska a Srbska. Maďarští hasiči při jižní hranici vybudovali 2,5 kilometru provizorních hrází a ze záplavové oblasti evakuovali několik desítek lidí. Tisícovka maďarských vojáků má podle Orbána pomoci při budování hrází v Srbsku.

NĚMECKO: Situace na Labi je vážná, ale stabilní

Situace na rozvodněném Labi v Německu je stále napjatá, ale stabilní. Dnes by měl tok kulminovat v Braniborsku. Hladina Labe stagnuje kolem 7,20 metru například v ohrožené obci Dömitz na severu Německa. Ještě dál po proudu v historickém městě Lauenburg, východně od Hamburku, hladina v noci na dnešek lehce stoupla na téměř 9,50 metru. Kulminace se tu očekává ve čtvrtek na hodnotě 10,15 metru, což by byl historický rekord. Část obyvatel Lauenburgu byla už v pondělí evakuována.

Lauenburg ohrožuje stoupající Labe
Zdroj: ISIFA/EPA/CARSTEN REHDER

Evakuováno bylo také historické centrum dolnosaského města Hitzacker, kde v noci vodočet ukázal 8,17 metru, přičemž dlouhodobý průměr tam činí 2,67 metru.

Kritická, ale stabilní, zůstává situace v braniborském městě Prignitz. V nedalekém Wittenberge, kde hladina Labe už v neděli dosáhla historického maxima, se kulminace očekává dnes odpoledne. Tuto obec v pondělí navštívila kancléřka Angela Merkelová.

U Fischbecku dnes pokračovalo stavění nouzového valu z pytlů s pískem, které na místo přepravily vrtulníky. Kvůli protržení hráze muselo být v noci na pondělí ze zaplavené oblasti evakuováno víc než 3000 lidí. Voda se rozlévá do krajiny, zaplavila silnici 1. třídy mezi Fischbeckem a městečkem Jerichow a blíží se k Jerichowu.

Lauenburg ohrožuje stoupající Labe
Zdroj: ISIFA/EPA/CARSTEN REHDER

V hlavním městě Saska-Anhaltska Magdeburgu, kde historické maximum 746 centimetrů padlo v pondělí, mezitím Labe nadále klesá a v noci na dnešek už bylo pod sedmi metry. Kritická je však situace v okrese Stendal, kde už bylo evakuováno na 8 000 lidí a další 3 000 se na evakuaci připravují.