Tři tchajkonauti míří do vesmíru

Peking - Čína vyslala do vesmíru další pilotovanou misi. Trojice kosmonautů, včetně jedné ženy, odstartovala k čínskému experimentálnímu modulu na oběžné dráze. Posádka lodi Šen-čou 10 se má vrátit za dva týdny.

Raketa Dlouhý pochod, která loď Šen-čou 10 s kosmonauty vynesla, odstartovala v 17:38 pekingského času (11:38 SELČ) z čínského kosmického střediska Ťiou-čchüan, jež se nachází v poušti Gobi v severozápadní provincii Kan-su. Start, kterému osobně přihlížel prezident země Si Ťin-pching, vysílala v přímém přenosu čínská televize CCTV.

Velitel Nie Chaj-šeng a jeho posádka - astronaut Čang Siao-kuang a kosmonautka Wang Ja-pching - mají na programu zatím nejdelší čínskou pilotovanou misi.

Wang je druhou čínskou ženou v kosmu a během své cesty se chystá přednést první přednášku z vesmíru studentům na Zemi. „Předvedu jisté fyzikální experimenty ve stavu beztíže,“ řekla 33letá žena v pondělí na tiskové konferenci posádky.

Na oběžné dráze kosmické plavidlo Šen-čou 10 zakotví u pokusné stanice Tchien-kung 1, která se pohybuje ve výšce asi 335 kilometrů nad zemským povrchem. Modul je na orbitě od září 2011 a dvě kosmické lodě se už s ním spojily, přičemž jedna byla pilotovaná.

Mise Šen-čou 10 je zatím posledním krokem v plánech Číny umístit do roku 2020 na oběžnou dráhu vlastní obdobu Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Šedesátitunová čínská vesmírná stanice má být ve srovnání s ISS asi šestinová.

Telefonát Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)