Mandelův stav vážný, ale stabilní; jeho rodná ves se chystá na turisty

Pretoria – Nadále vážný, ale stabilní. Takový je podle jihoafrické vlády stav bývalého jihoafrického prezidenta Nelsona Mandely, který strávil již čtvrtou noc v nemocnici v Pretorii na jednotce intenzivní péče. Mandelova rodná vesnice Qunu se ale již připravuje na možný příliv turistů v případě úmrtí bojovníka proti apartheidu a nositele Nobelovy ceny za mír.

„Prezident Jacob Zuma má ve zdravotnický tým plnou důvěru a je spokojený, protože lékaři dělají všechno pro to, aby bylo Madibovi lépe,“ oznámil jihoafrický kabinet s použitím Mandelova kmenového jména.

Mandela je hospitalizován od noci na sobotu kvůli opětovné plicní infekci. V uplynulých dnech ho navštívila jeho bývalá žena Winnie Madikizelová-Mandelová s jejich dcerou Zindzi. Dorazily i další dvě Mandelovy dcery a u nemocničního lůžka pobývá neustále jeho současná manželka Graça Machelová.

V Mandelově rodné vesnici Qunu v provincii Východní Kapsko se mezitím již začali připravovat na příliv turistů v případě úmrtí jihoafrického vůdce. Někteří z místních obyvatel mají v plánu nabídnout své domy k ubytování.