Lékaři amputovali pacientovi transplantované nohy

Madrid – Muž, kterému před dvěma lety jako vůbec prvnímu na světě transplantovali obě nohy, bohužel nakonec o obě dolní končetiny přišel. Lékaři mu je museli kvůli zdravotním komplikacím amputovat. Transplantaci v roce 2011 provedl španělský chirurg Pedro Cavadas.

Nemocnice La Fe Hospital ve Valencii dnes oznámila, že se u pacienta, kterému před dvěma lety transplantovali obě nohy, vyskytly komplikace. „Pacient, kterému byly v roce 2011 transplantovány obě dolní končetiny, musel podstoupit chirurgický zákrok, při němž mu byly nohy odoperovány. U muže se objevily komplikace související s nemocí, kterou trpí,“ vysvětlila nemocnice. O jaké komplikace přesně jde, ale lékaři neupřesnili. 

Pacient musel kvůli nemoci přestat brát imunosupresiva, která tlumí imunitu tak, aby pacient přijal cizí orgán. Práve kvůli tomu mu nakonec lékaři museli transplantované nohy odebrat. „V těchto případech pravidla stanovují, že transplantovaný orgán není orgánem životně důležitým, a proto musí být odstraněn, aby mohla být zahájena léčba nemoci, která se zdá mnohem vážnější a naléhavější,“ dodala nemocnice.

Transplantaci v červenci 2011 vedl španělský chirurg Pedro Cavadas. Ten operoval muže, který přišel o obě nohy nad koleny poté, co měl havárii v autě. Lékaři se pokoušeli dát mu protézy, jenže pacientovi chyběla příliš velká část končetin. Nakonec se tedy doktoři rozhodli pro transplantaci. 

Cavadas je ve Španělsku velmi uznávaný, v roce 2008 provedl první dvojitou transplantaci horních končetin ve Španělsku a o rok později první transplantaci lidské tváře v této zemi.