Cukrovka zabíjí denně 16 Newyorčanů

New York – Denně umírá v New Yorku šestnáct diabetiků, což je nový smutný rekord. Podle místní radnice bilance souvisí s epidemií obezity a popíjením sladkých limonád. Radnice se snažila s obezitou bojovat i tím, že chtěla omezit velikost jednotlivých balení sladkých limonád, ale narazila s tímto opatřením u soudu. Teď se však chystá spustit novou kampaň upozorňující na rizika slazených nápojů.

Zatímco míra úmrtnosti v americkém velkoměstě zůstává na sestupu, u cukrovky je tomu naopak. Předloni v New Yorku 5 695 zesnulých přímo či nepřímo podlehlo důsledkům cukrovky, což představovalo téměř 11 procent všech úmrtí, oproti pouhým šesti procentům v roce 1990.

Růst obezity podle radnice téměř zdvojnásobil epidemii cukrovky II. typu v New Yorku na 650 000 případů v roce 2011, od roku 2002 tedy přibylo dalších 200 000 případů. Ale desetitisíce dalších lidí ani netuší, že jsou také nemocné. Epidemie doléhá tvrdě především na černošskou komunitu (116 mrtvých na 100 tisíc obyvatel), nejchudší (114 úmrtí) a spíš na muže než ženy (80 ku 58 úmrtím na 100 tisíc lidí).

Více než polovina dospělé populace v New Yorku vykazuje nadváhu či přímo obezitu; první potíž se týká třetiny a druhá více než pětiny obyvatel. Obezitou trpí podle úředních statistik pětina dětí v mateřských školkách a ve školách je příliš tlustý každý druhý žák.