Erdoğan jednal jen s vybranými lidmi, nevyloučil ale referendum

Istanbul - Turecká vláda nevyloučila uspořádání místního referenda ohledně sporného istanbulského developerského projektu, který před dvěma týdny rozpoutal vlnu masových protestů. Uvedl to vicepremiér Hüseyin Çelik poté, co premiér Recep Tayyip Erdoğan dlouze jednal s údajnými zástupci odpůrců výstavby spojené s kácením stromů. Setkal se ovšem jen s vybranými lidmi, zástupci opozice na setkání chyběli. Turecká policie v noci na dnešek obsadila centrální Taksimské náměstí, dějiště masivních protivládních protestů. Po nočních střetech z něj vytlačila tisíce demonstrantů.

Premiér Erdoğan se dnes poprvé sešel se zástupci demonstrantů, kteří skoro dva týdny ve velkých městech protestují proti vládě a především proti premiérovi. Setkání se ale podle všeho zúčastnili jen lidé, které si sám Erdoğan vybral k dialogu a kteří jsou jeho vládě naklonění. Po včerejším zásahu policie na Taksimském náměstí se část demonstrantů schůzky odmítla sama účastnit. Setkání proto situaci na náměstí nevyřešilo. 

Vicepremiér Çelik dnes vyzval tisíce demonstrantů, které vyhnaly pořádkové síly z Taksimského náměstí, aby opustili i přilehlý park Gezi. V místě, které mělo padnout za oběť výstavbě, se totiž tisíce lidí utábořily a podle televize CNN se volně na náměstí vracejí. „Ti, kteří mají špatné úmysly, nebo kteří se snaží provokovat a zůstat v parku, budou čelit policii,“ varoval Çelik.

Večer byl na náměstí a v přilehlém parku Gezi klid, nicméně se šířily zvěsti, že premiér nařídil stanový tábor demonstrantů v parku vyklidit.

Turecký demonstrant
Zdroj: ČTK/AP/Vadim Ghirda

Demonstrace, které trvají již takřka dva týdny, se v noci z úterý na středu vyhrotily. Policejní sbory zakročily proti tisícům demonstrantů a dav z Taksimského náměstí vytlačily. Náměstí se proměnilo doslova v bojiště a při střetech policistů s demonstranty byly zraněny desítky lidí. Několik jich skončilo v nemocnici nebo v provizorní polní nemocnici v nedalekém hotelu Divan. „Byla to neobvyklá noc. Snažili jsme se pomoci lidem ve velmi obtížných podmínkách,“ uvedl zdejší lékař. „Naše pracoviště funguje jen díky obětavosti zdravotníků z nemocnic po celém Istanbulu,“ dodal.

Dnes brzy ráno bylo náměstí z velké části uklizeno od zbudovaných barikád a úkrytů. Televize CNN dokonce ukázala záběry, na kterých tábor likviduje bagr. Další bagr se pak podařilo demonstrantům zapálit.

Protestující se pod tlakem policie stáhli do okolních ulic a sousedního parku Gezi, kde je postaven stanový tábor. Podle aktivistů policie do stanového městečka ještě v úterý pronikla, ačkoli úřady tvrdily, že tábor v parku nechtějí odstranit.

Protestovalo se i v Ankaře. Tisíce právníků tady vyšly do ulic s jasným vzkazem pro vládu. Požadovali okamžité propuštění svých kolegů v Istanbulu, kteří proti současnému vedení země včera protestovali. Policie je zatkla a podle právníků tak ukázala, že se svobodou slova je v Turecku konec. „Utlačování tady zažíváme už měsíce. Vláda jedná nakonec stejně jako všichni, které kdy kritizovala. 75 právníků tu bylo násilně zadrženo. To nikomu na světě nevysvětlíte,“ říká jeden z demonstrantů, právník Ege Inal. Policie proti protestujícím použila vodní děla a slzný plyn.

Erdoğan proti demonstracím vystupuje rázně a v televizním projevu účastníky vyzval, aby zanechali protestů, neboť „je konec“. Rovněž varoval, že takovéto akce již nebude tolerovat.

Pokuty za vysílání demonstrací

Problémy kvůli demonstracím mají mnohá turecká média. Turecká nejvyšší rada pro rozhlas a televizi údajně pokutovala některé malé televizní stanice za to, že vysílaly živé záběry z protestů. Svým vysíláním podle rady „poškodily fyzický, morální a mentální vývoj dětí a mladistvých.“

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun přes svého mluvčího vzkázal, že vývoj v Turecku bedlivě sleduje. Protesty by podle něj měly být pokojné a úřady by měly respektovat právo na shromažďování a na svobodu projevu. Protesty, které Erdoğan označil za úmyslný pokus poškodit obraz Turecka, zpočátku začaly kvůli nesouhlasu se zničením parku na istanbulském náměstí, kde má vyrůst mešita. Následně se demonstrace již vedené proti Erdoganově proislámské a autoritativní politice rozšířily do zhruba osmi desítek tureckých měst.  

Potyčky s policií během protestních akcí si doposud vyžádaly čtyři mrtvé, mezi nimi je podle agentury AP i policista. Na 5 tisíc lidí muselo kvůli zraněním nebo kvůli podráždění slzným plynem vyhledat lékařské ošetření.