V Japonsku zemřel nejstarší člověk světa

Tokio - V Japonsku zemřel nejstarší člověk světa Džiroemon Kimura, bylo mu 116 let. Titul nejstaršího člověka nadále zůstává v Japonsku, převzala ho 115letá Misao Okawaová. Historicky jako nejdéle žijící člověk na světě je oficiálně vedena Francouzka Jeanne Calmentová, jež zemřela v srpnu 1997 ve 122 letech.

Kimura se narodil 4. dubna 1897, mimo jiné tak zažil vládu čtyř japonských císařů. V době Kimurova narození činila v Japonsku očekávaná délka dožití 44 let. Nejstarším člověkem se stal 28. prosince 2012.

Kimura 45 let pracoval pro poštu, v roce 1965 odešel do penze a začal farmařit. Vydržel u toho až do 90 let. Měl sedm dětí, z nichž pět stále žije, 14 vnoučat, 25 pravnoučat a 14 prapravnoučat.

Svou dlouhověkost připisoval zdravému způsobu života. Byl nekuřák, jedl střídmě a hodně pobýval na čerstvém vzduchu. O svých 115. narozeninách novinářům řekl, že se udržuje v kondici studiem angličtiny.

„Džiroemon Kimura byl výjimečnou osobností,“ řekl šéfredaktor Guinnessovy knihy rekordů Craig Glenday. „Jako jediný muž v historii se dožil 116 let. Zaujímá skutečně mimořádné místo v dějinách lidstva,“ dodal.

V desítce nejstarších lidí planety jsou nyní samé ženy. Novým nejstarším mužem světa se podle amerických úřadů stal 111letý Američan narozený v Kanadě James McCoubrey.