Bude konference v Ženevě? Rozhodne Aleppo

Damašek - Syrská opozice bude bojkotovat chystanou konferenci v Ženevě, pokud vládní jednotky nezastaví operaci proti syrskému Aleppu. Řekl to šéf francouzské diplomacie Laurent Fabius. Podle něj je třeba postupu armády na Aleppo za každou cenu zabránit.

Toto největší syrské město bylo dosud baštou opozice. Syrská armáda po nedávném dobytí strategického Kusajru obrátila svou pozornost k Aleppu, stahuje k němu jednotky a techniku a připravuje ofenzívu. Stejně jako v Kusajru jí pomáhá libanonský Hizballáh.

„Musíme jejich postup zastavit, musíme tomu zabránit, protože pokud nebude obnovena rovnováha (na bojišti v Sýrii), pak nebude žádná ženevská konference. Opozice tam nepřijede,“ řekl Fabius.

Konferenci připravují USA a Rusko, ale mají problémy přimět k účasti právě syrskou opozici, která si klade podmínky. Původním termínem měl být červen, nyní se hovoří o červenci.

Tlak na poskytnutí zbraní povstalcům sílí

Francie podobně jako mnoho dalších západních zemí tvrdí, že prezident Bašár Asad ztratil právo Sýrii vést; Rusko a Damašek ale chtějí, aby Asad zůstal u moci až do příštích prezidentských voleb, v nichž hodlá znovu kandidovat. Západ zatím nevyzbrojuje syrskou opozici z obav, že se zbraně dostanou k islámským radikálům. Tlak na poskytnutí zbraní povstalcům ale sílí a potvrdil to i Fabius. „Vojáci odboje musejí mít výzbroj, protože Asad má letadla, těžké zbraně a použil také zbraně chemické. Měli bychom je vyzbrojit kvůli obnovení rovnováhy,“ řekl Fabius.

Paříž prý bude respektovat rozhodnutí Evropské unie, podle nějž nelze zbraně povstalcům dodávat do 1. srpna. EU se nedohodla na prodloužení zbrojního embarga proti Sýrii, které tak 31. květnem vypršelo. Shodla se ale na tom, že o případném vyzbrojování se rozhodne až po ženevské konferenci.

O poskytnutí zbraní syrské opozici má tento týden rozhodovat také Washington. Fabius řekl, že o věci jednal v úterý s americkým ministrem zahraničí Johnem Kerrym. „Nikdo tu nehovoří o vyslání vojáků na bojiště, avšak povstalci musejí mít možnost se bránit,“ prohlásil Fabius.