Rusové pochodovali za svobodu

Moskva – Pod heslem „Za naši a vaši svobodu“ dnes v centru Moskvy žádalo několik tisíc lidí propuštění politických vězňů. Do demonstrace, kterou moskevská radnice povolila, se podle organizátorů zapojilo až 30 000 lidí. Policie i novináři jich napočítali zhruba pětinu. Ještě před zahájením průvodu policisté zadrželi asi deset lidí za porušení veřejného pořádku.

V čele průvodu kráčel známý ruský bloger a opoziční vůdce Alexej Navalnyj, který se v zářijových volbách hodlá ucházet o post moskevského starosty. Podle policie sama akce proběhla bez větších incidentů a účastníci se po jejím skončení na Blatném náměstí rozešli.

Účastníci pochodu nesli nad svými hlavami portréty devatenácti opozičních aktivistů, kteří čekají ve vazbě na soud po loňských masových nepokojích. Loni v květnu na moskevském Blatném náměstí došlo ke srážkám demonstrantů s policií, při nichž bylo několik desítek lidí zraněno a kolem 400 zatčeno. Rozsudky zatím padly jen dva - aktivista Maxim Luzjanin dostal 4,5 roku vězení a člen Levé fronty Konstantin Lebeděv byl odsouzen na 2,5 roku.

Účastníci pochodu rovněž požadují propuštění Mariji Aljochinové a Naděždy Tolokonnikovové, které si v pracovním táboře na Urale odpykávají dvouleté tresty za svůj loňský punkový protest proti znovuzvolení prezidenta Vladimira Putina. Z průvodu se ozývají i výzvy k propuštění bývalého ropného magnáta Michaila Chodorkovského, kterého ruská opozice považuje za vězně režimu.

Mezi účastníky akce jsou aktivisté liberálních hnutí Parnas a Solidarita, ale i anarchisté, komunisté a členové radikální Levé fronty. Právě deset jejích členů policie zatkla, když rozvinuli prapor se znakem své organizace. Levá fronta má do letošního července zakázanou činnost, protože podle úřadů nezveřejňuje informace o svých účtech. Veřejné vystavování jejích symbolů za těchto okolností zákony nepovolují.

Telefonát Miroslava Karase (zdroj: ČT24)