Za odposlech kolegů politiků hrozí exministrovi vnitra 8 let vězení

Sofia – Bulharský exministr vnitra Cvetan Cvetanov, kdysi pravá ruka expremiéra Bojka Borisova, čelí obvinění kvůli nezákonným odposlechům politiků. Hrozí mu za to až osmileté vězení. Podle obžaloby totiž řádně nedohlížel na úředníky ministerstva, kteří pak neoprávněně sledovali vysoce postavené politiky, podnikatele a úředníky.

Bulharská policie dnes oficiálně obvinila bývalého ministra vnitra a nynějšího poslance Cvetana Cvetanova za to, že byl zapojený do nezákonných odposlechů vrcholných politiků. Podle prokuratury „nevykonával řádnou kontrolu nad úředníky ministerstva vnitra, a umožnil tak neoprávněné použití odposlouchávacích zařízení proti vysoce postavených politikům, úředníkům a podnikatelům.“ 

Na nezákonné odposlechy si stěžoval v dubnu předseda Socialistické strany Sergej Stanišev. Ministerstvo vnitra podle něj odposlouchávalo vrcholné politiky včetně nynějšího prezidenta Rosena Plevnelieva a jeho předchůdce Georgiho Parvanova nebo evropskou komisařku pro mezinárodní spolupráci a humanitární pomoc Kristalinu Georgievovou. Prokuratura již na konci května požádala parlament, aby Cvetanova zbavil imunity. 

„Bulharský Watergate“ vypukl v době, kdy se země připravovala na předčasné parlamentní volby. Cvetanov byl volebním lídrem strany Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB), jejímž členem je i Borisov. Strana GERB hlasování 12. května vyhrála, nicméně nezískala většinu, a protože se jí nepodařilo sehnat žádné koaliční partnery, ocitla se v opozici.