Úřady hledaly Snowdena ještě před úniky informací do médií

Washington - Američtí vyšetřovatelé zahájili hon na Edwarda Snowdena již několik dní předtím, než se v médiích objevily zprávy o kontroverzním sledovacím programu PRISM. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na zdroje blízké vyšetřování případu. Podle průzkumu téže agentury považuje asi třetina Američanů Snowdena za správného vlastence, který by neměl být stíhán.

Vyšetřovatele na jeho stopu přivedlo údajně podezřelé Snowdenovo chování během jeho posledního pracovního kontraktu na Havaji. Tam pracoval na zakázce pro Národní agenturu pro bezpečnost (NSA) jako zaměstnanec firmy Booz Allen Hamilton. Podle zdrojů Reuters však oznámil, že je nemocný a chce Havaj opustit bez nároku na plat. Když se nevrátil zpět, nejprve se po něm začal shánět jeho zaměstnavatel a poté i bezpečnostní orgány USA. Dopadnout se jim však 29letého muže nepodařilo, nyní se skrývá v Hongkongu.

Ředitel NSA Keith Alexander ke kauze PRISM:

„K velké škodě už došlo jen tím, že se tato celá věc otevřela a následně došlo k ohrožení naší bezpečnosti. Nepochybuji o tom, že kvůli tomu ztratíme některé důležité schopnosti. Spojené státy i naši spojenci, kterým jsme pomohli, už nebudou tak bezpečné, jako byly před dvěma týdny.“

Bývalý technik CIA Bowden se v neděli přiznal k tomu, že předal médiím informace o programu, v jehož rámci NSA a FBI sbírají data o telefonické a internetové komunikaci lidí. Vyšetřovatelé jej prý podezřívali i proto, že jako systémový administrátor měl přístup nejen k serverům NSA, ale i k informacím dalších tajných služeb. Jeho kolegové o něm podle jednoho ze zdrojů Reuters tvrdí, že je mimořádně talentovaný. „Tenhle chlapík je vážně dobrý se svými prsty na klávesnici. Je opravdu dobrý,“ řekl zdroj Reuters.

Co všechno Snowden ví?

Jaká data si však mohl odnést s sebou, než zmizel v Hongkongu, vyšetřovatelé prý zatím netuší. Deník The Guardian oznámil, že chystá na základě informací od Snowdena sérii dalších odhalení. Pokud bude vydán před americkou spravedlnost, hrozí mu podle právníků až několik desítek let vězení.

Podle třetiny Amerčanů je Snowden správný vlastenec

Podle nejnovějšího průzkumu agentury Reuters považuje 23 procent respondentů Snowdena za zrádce, 31 procent lidí jej označilo za patriota. Zbytek dotázaných nemá na věc jasný názor. Podle 35 procent účastníků průzkumu by Snowden neměl čelit žádným obviněním, kdežto čtvrtina lidí si myslí, že by jej prokuratura měla obvinit v plném rozsahu jeho činů.

Na otázky pro agenturu Reuters odpovídalo v pondělí a úterý 645 Američanů. Vyjadřovali se také k samotnému programu PRISM, který je pro 45 procent z nich za určitých okolností přijatelný. Naopak zcela neakceptovatelný je pro 37 procent lidí.

Čínské úřady o Snowdenovi nevědí nic

K aféře se poprvé vyjádřily i čínské úřady s tím, že o Snowdenovi nemají žádné informace. Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Chua Čchun-jing na pravidelné tiskové konferenci také zopakovala tvrzení Pekingu, že Čína je jednou z největších obětí útoků hackerů.

Její názor podpořil právě Snowden, když hongkongskému listu South China Morning Post řekl, že americká NSA od roku 2009 pronikla do stovek počítačů v Hongkongu a Číně. Jejím terčem byli prý politici, podnikatelé i studenti. Celkový počet hackerských operací údajně přesahoval 61 000.

Reakce čínského tisku:

China Daily:
"Toto odhalení nepochybně poškodí pověst Washingtonu v zahraničí a vystavuje zkoušce čínsko-americké vztahy. (…) Washington řadu měsíců obviňoval Čínu z elektronické špionáže, ale ukázalo se, že ve Spojených státech je větší hrozbou pro respektování soukromí a osobní svobody neomezená moc vlády.

Lidový deník:
„Spojené státy dluží vysvětlení uživatelům internetu celého světa. (…) Čínské úřady nechají Snowdena mluvit, dokud jim USA vysvětlení neposkytnou.“

Podle hongkongského listu South China Morning Post setrvává Snowden nadále v Hongkongu; chce zde zůstat, dokud bude na jeho území vítaným hostem. Na jeho podporu dnes přišla před americký konzulát v Hongkongu demonstrovat asi desítka lidí. Drželi transparenty kritizující vládu USA a skandovali „Snowden je můj bratr“. Větší manifestace by se měla uskutečnit v sobotu odpoledne.

Úřady hledaly Snowdena ještě před úniky informací do médií (zdroj: ČT24)

Kongresová slyšení nikam nevedou

Někteří američtí zákonodárci si prý nevědí rady s výkladem šéfů špionážních služeb, kteří od úterý v Kongresu vysvětlují pozadí programu PRISM. Jednání má rozptýlit obavy, že masivní sledování internetové komunikace a telefonních hovorů napomáhá v boji s terorismem a neodporuje americkým zákonům. Kongresové slyšení ale podle poslanců přináší víc otázek než odpovědí.

„Tyto úniky informací způsobily značné škody naší zemi a naší bezpečnosti. Podnikneme všechna nezbytná opatření, abychom tuto osobu povolali k odpovědnosti,“ řekl ředitel FBI Robert Mueller při slyšení ve Sněmovně reprezentantů.

Obě komory amerického parlamentu si tento týden vyhradily čas pro besedování s šéfy ministerstva spravedlnosti, Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI), Národní agentury pro bezpečnost (NSA) a dalších zpravodajských služeb. V úterý a ve středu proběhlo jednání ve Sněmovně reprezentantů, dnes je na řadě Senát. Aparát Kongresu spočítal, že za 14 měsíců do prosince 2012 byli poslanci o činnosti tajných služeb informováni dvaadvacetkrát.

Zástupce šéfa CIA nahradí bývalá Obamova poradkyně

Zástupce šéfa CIA Michael Morell rezignuje na svou funkci, novou zástupkyní ředitele tajné služby Johna Brennana se stane Avril D. Hainesová, která před svým působením na ministerstvu zahraničí pracovala jako bezpečnostní poradkyně prezidenta Baracka Obamy. Podle médií ale změna na tomto postu zřejmě nijak nesouvisí se současnou aférou kolem úniku informací.

Morell se chystá po rezignaci přesunout mezi zpravodajské poradce prezidenta Baracka Obamy, Hainesovou by Obama měl do funkce jmenovat 9. srpna. Před svým působením na ministerstvu zahraničí pracovala Hainesová jako Obamova bezpečnostní poradkyně.