V USA našli část deníku nacistického fanatika Rosenberga

Washington - Americké federální úřady dnes potvrdily, že nalezly stovky stran z válečného deníku nacistického ideologa Alfreda Rosenberga, který byl i blízkým spolupracovníkem Adolfa Hitlera. Rosenberg, označovaný za „mozek antisemitismu“, byl po válce popraven jako válečný zločinec. Nalezené stránky deníku představují část zápisků, které do USA převezl hlavní prokurátor Norimberského procesu Robert Kempner.

Několik listů Rosenbergových záznamů se postupně vynořilo už po Kempnerově smrti v roce 1993. Nyní, 67 let po Rosenbergově popravě, se ale objevily další. Záznamy byly roztroušeny po různých místech a některé možná dodnes leží například v ruských archivech, informoval deník Süddeutsche Zeitung.

Památník holocaustu Spojených států (USHMM) má k dispozici 400 stran těchto zápisků. Pravděpodobně pocházejí z pozůstalosti Kempnera nebo jeho tajemníka. Jde o deníkové zápisky z let 1936 až 1944. O jejich obsahu je zatím známo tolik, že jsou v nich zachyceny například spory uvnitř nacistického vedení po letu Rudolfa Hesse do Anglie v roce 1941. Tématem je rovněž plenění kulturního dědictví na okupovaných územích. Dokumenty prý rovněž „popisují plány masových vražd“.

Rosenbergův deník
Zdroj: ČT24

Podle ředitelky washingtonského muzea holocaustu Sary Bloomfieldové mají tyto texty „klíčový význam“ pro badatele zkoumající, proč a jak došlo k masovému vyvražďování Židů. Mohly by také vrhnout nové světlo na pohlaváry Třetí říše, zejména velitele letectva Hermanna Göringa a velitele SS Heinricha Himmlera, zodpovědného za smrt šesti milionů lidí při „konečném řešení“ židovské otázky.

Tallinnský rodák Alfred Rosenberg byl fanatický antisemita. S Adolfem Hitlerem se seznámil v roce 1919 a připojil se k jeho hnutí. Z jeho spisů jako Nemorálnost v talmudu (1920) nebo Protistátní sionismus (1922) čerpala inspiraci Hitlerova Národně socialistická německá dělnická strana (NSDAP). Jeho pseudofilosofický pamflet Mýtus 20. století (1930) byl oslavou antisemitismu a rasového boje a stal se jedním z teoretických základů nacistického učení i programu NSDAP. Před Norimberským tribunálem mu přitížily i citace z jeho vlastních deníků. Lítost tento neprojevil a v říjnu 1946 byl odsouzen k trestu smrti a popraven. Pár minut před smrtí odmítl i duchovní útěchu. „Ne, děkuji,“ řekl faráři.

Po začátku 2. světové války bylo Rosenbergovým úkolem organizovat loupeže uměleckých objektů, jako byla jantarová komnata v Carském Selu u Petrohradu. Po přepadení Sovětského svazu prosazoval strategii vyhladovění milionů civilistů na obsazených územích. V roce 1941 jej Hitler jmenoval ministrem pro okupovaná východní území. V této funkci napomáhal k deportacím a vyvražďování milionů Židů.

Reportáž Martina Řezníčka (zdroj: ČT24)