Netanjahu otevřel výstavu v Osvětimi: „Nedopustíme další holocaust“

Osvětim – Novou stálou výstavu o holocaustu slavnostně otevřel v muzeu v polské Osvětimi izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Expozice v bloku 27 přibližuje dění v Osvětimi v širším kontextu genocidy páchané během druhé světové války.

Přípravou výstavy se po čtyři roky zabýval jeruzalémský památník obětem nacistického vraždění Židů Jad vašem. Původní výstava vznikla v Osvětimi v 60. letech minulého století a byla již zastaralá, proto se izraelská vláda rozhodla o její vylepšení.

Součástí výstavy jsou mimo jiné některé z obrázků nakreslených 1,5 miliony židovských dětí, které byly zavražděny během holocaustu. Návštěvníci si rovněž budou moci poslechnout zvukové nahrávky se svědectvími přeživších a prohlédnout si, jak vypadal život Židů před válkou.

V Osvětimi a ve vedlejším táboře Březinka zemřelo během holocaustu více než 1,1 milionu lidí, z nichž milion byli evropští Židé. Ostatní byli Poláci, kteří nepatřili k židovské komunitě, dále Romové a sovětští váleční zajatci.

Netanjahu přijel na dvoudenní návštěvu do Polska ve středu spolu s pěti ministry. První den své návštěvy využil i ke kritice Íránu. „Tento režim vyrábí jadernou zbraň a jeho cílem je vyhladit šest milionů Židů žijících v Izraeli,“ uvedl izraelský premiér. „To ale nedopustíme. Nedopustíme další holocaust,“ dodal.

Vydáno pod