Vir H5N1 mělo pět ptáků pašovaných Čechy

Vídeň/Praha - Z šesti desítek pašovaných papoušků a rajek, které u českého manželského páru před týdnem na letišti ve Vídni našli rakouští celníci, jich bylo pět nakaženo chřipkovým virem A(H5N1). Podle rakouských úřadů nebylo kvůli počínání pašeráků ohroženo zdraví veřejnosti.

Pašováné ptáky odhalili úředníci na vídeňském letišti Schwechat při běžné kontrole zavazadel s pomocí dvou cvičených psů. Ptáci byli naskládáni v rourách uložených ve dvou cestovních taškách. Český pár zvířata pašoval z Asie do České republiky.

Cestu nepřežilo 39 zvířat, zbytek veterináři z preventivních důvodů kvůli nálezu viru A(H5N1) u jednoho z exemplářů utratili. Zvěrolékaři a celníkům, kteří přišli se zvířaty do styku, doktoři naordinovali antivirotika.

Podle předsedy České vakcinologické společnosti profesora Romana Prymuly nemá virus A(H5N1) velkou přenosnost mezi lidmi, na celém světě bylo podle něj zdokumentováno jen pár ojedinělých případů. „Je to klasická ptačí chřipka, přenáší se ve zvířecí říši, zejména mezi ptáky,“ připomněl. Člověku hrozí nákaza, pokud je v přímém kontaktu s nakaženým ptákem. I to je důvod, proč zvěrolékař a celníci ve Vídni, kteří přišli s opeřenci do styku, dostávají preventivní lék.

Virus H5N1, který je vysoce patogenní pro ptáky a sporadicky přenosný na člověka, byl objeven v roce 2003 ve východní Asii. Podle údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) se jím od té doby na celém světě nakazilo 630 lidí, z nichž 375 zemřelo.