Pětihodinový přídavek pro úspěch: Volební místnosti v Íránu se uzavřely

Teherán – Až o pět hodin bylo kvůli nebývalému zájmu voličů prodlouženo první kolo prezidentských voleb v Íránu. Volební místnosti se v celé zemi uzavřely ve 23:00 místního času. Přes 50 milionů Íránců ve více než 60 000 volebních místnostech vybíralo ze šesti kandidátů nástupce Mahmúda Ahmadínežáda, který zemi vedl osm let. Předběžné výsledky sčítání hlasů se čekají v sobotu ráno; pokud nikdo nezíská nadpoloviční počet hlasů, utkají se dva nejúspěšnější uchazeči 21. června ve druhém kole.

V provincii Teherán, kde zůstaly volební místnosti otevřeny nejdéle, by podle médií měla volební účast dosáhnout přinejmenším 70 procent. Vysokou účast hlásili i různí místní činitelé v dalších provinciích. V minulých íránských prezidentských volbách v roce 2009 činila volební účast bezprecedentních 85 procent.

V teheránské mešitě volil brzo ráno duchovní vůdce Íránu ajatolláh Alí Chameneí. Vyzval spoluobčany, aby přišli k urnám, odmítl kritiku, podle níž je o prezidentovi rozhodnuto předem, a odmítl také výhrady USA. „Slyšel jsem, že někdo v americké národní bezpečnostní radě tvrdil, že USA íránské volby neuznávají. To je nám naprosto jedno,“ prohlásil Chameneí. Podle ústavy je to právě duchovní vůdce, kdo rozhoduje o zásadních otázkách íránské politiky a může volby ovlivnit výběrem kandidátů, který dělá sbor právních znalců, z nichž mnohé sám Chameneí jmenuje.

Mezi dnešními kandidáty bylo pět konzervativců a umírněný politik Hasan Rúhání, který v minulosti vyjednával se Západem o jaderném programu. „Přišel jsem skoncovat s extremismem, a když vidím, že ze mne a mého hlasu tito extremisté mají strach, jsem tomu rád. Znamená to, že s pomocí národa můžeme v Íránu prosadit náležité islámské chování,“ řekl Rúhání, když sám hlasoval. Hlavními konzervativními kandidáty jsou teheránský starosta Mohammad Báker Kálíbáf a nynější vyjednávač v jaderných otázkách Saíd Džalílí.

Na volby nedohlížejí zahraniční pozorovatelé a ochránci lidských práv považují íránský volební systém za málo spravedlivý. Podle stanice BBC úřady předem uzavřely redakce reformních novin a omezily přístup k internetu.

Prezidentské volby v Íránu
Zdroj: ČTK/AP/Ebrahim Noroozi