Mursí přerušil diplomatické vztahy se Sýrií, je pro bezletovou zónu

Káhira - Egyptský prezident Muhammad Mursí vyzval mocnosti, aby neváhaly s bezletovou zónou nad Sýrií. Předtím oznámil „definitivní přerušení vztahů“ s režimem syrského prezidenta Bašára Asada a nařídil uzavření velvyslanectví v Damašku. Zároveň vyzval libanonské hnutí Hizballáh, aby stáhl své bojovníky ze Sýrie a už nezasahoval do tamější občanské války. Do situace v Sýrii se po včerejší spekulaci médií ohlděně bezletové zóny na Sýrií vložil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Podle něj by vytvoření bezletové zóny nad Sýrií za pomoci amerických stíhaček F-16 a baterií Patriot v Jordánsku porušovalo mezinárodní právo. V Sýrii boje stále pokračují, ze syrské armády také dezertovali další vojáci.

Podle agentury Reuters jde tak o zatím nejtvrdší postoj, jaký zaujala nejlidnatější arabská země vůči Sýrii. „Rozhodli jsme se dnes zcela přerušit vztahy se Sýrií a se současným syrským režimem,“ prohlásil Mursí na setkání sunnitských duchovních a několika tisíc svých stoupenců na fotbalovém stadiónu v Káhiře. „Stavíme se proti Hizballáhu při jeho agresi vůči syrskému lidu. Hizballáh musí opustit Sýrii - to jsou vážně míněná slova. Neexistuje žádný prostor nebo místo pro Hizballáh v Sýrii,“ dodal Mursí.  

Lavrov: Bezletová zóna nad Sýrií by porušovala mezinárodní právo

Mezinárodní společenství se vzrůstajícím znepokojením pohlíží na boje mezi syrskou armádou a povstalci, zahraničí se však do syrské krize přímo vojensky nezapojuje. Rusko podle Lavrova doufá, že Američané budou své praktické kroky týkající se Sýrie podnikat v rámci společné rusko-americké iniciativy zaměřené na svolání mezinárodní konference o syrské krizi, které by se měly zúčastnit i zainteresované syrské strany včetně Damašku. 

  • „Není třeba být velkým expertem, aby člověk pochopil, že sestřelování syrských letadel z jordánského území by tak jako tak bylo v rozporu s mezinárodním právem,“ citovala Lavrova agentura ITAR-TASS.

Ve Washingtonu se tento měsíc objevily informace, že Spojené státy vyšlou do Jordánska na cvičení protiletadlové raketové systémy Patriot a bojové letouny F-16 a že by tam tyto prostředky mohly po manévrech ponechat právě kvůli válečnému konfliktu v Sýrii. Diplomatické zdroje z Turecka pak v pátek uvedly, že Spojené státy zvažují zřízení bezletové zóny u syrské hranice s Jordánskem. 

Severoatlantická aliance již dříve letos rozmístila u hranic Turecka se Sýrií protirakety Patriot, které jsou schopny likvidovat balistické střely Scud, jimiž Damašek disponuje, a které by teoreticky mohly být využity i pro zajištění případné bezletové zóny.

Rusko má pochybnosti o použití chemických zbraní v Sýrii

Lavrov zároveň vyslovil pochybnosti o amerických důkazech o tom, že syrský režim použil v konfliktu chemické zbraně. Podle Lavrova není jisté, zda zkoumané vzorky odpovídají standardům Organizace pro zákaz chemických zbraní. Ruský ministr současně kritizoval generálního tajemníka OSN za to, že prý nereagoval dostatečně pohotově na žádost Damašku prověřit naopak informace, že v březnu v Halabu použili chemických zbraní povstalci.

Washington je přesvědčen, že má dostatečné důkazy o tom, že tím, kdo se v Sýrii uchýlil k chemickým zbraním, jsou vládní oddíly. Americký ministr zahraničí John Kerry dnes podle agentury Reuters prohlásil, že tímto způsobem dává syrský prezident Bašár Asad najevo neochotu k vyjednávání o urovnání krize, což znamená hrozbu, že politická dohoda se ocitne mimo dosah.

Sergej Lavrov
Zdroj: ČT24


Boje v Sýrii pokračují, ze syrské armády dezertovali další vojáci

Ze syrské armády uprchlo do sousedního Turecka šest generálů a bezmála sedm desítek důstojníků. Za dva roky trvající občanské války jde o další ze série dezercí, které oslabují armádu a naopak posilují povstalce. Většina vojáků totiž následně nastupuje do povstaleckých skupin.

Syrská letadla a dělostřelectvo bombardovaly dnes pozice protivládních povstalců v metropoli Damašku a dalších městech. K dnešním náletům došlo na východním předměstí Damašku Džóbar, které je dějištěm prakticky každodenních bojů mezi protirežimními silami a povstalci. V sobotu nad ránem byla bombardována oblast u palestinského uprchlického táboře Jarmúk na jižním předměstí hlavního města. Minometné granáty dopadly ještě na tři další místa. Několik osob utrpělo zranění.

Občanská válka v Sýrii si od roku 2011 vyžádala nejméně 80 tisíc obětí. Dalších 1,5 milionu lidí ze země kvůli konfliktu uprchlo.