Útok na studentky v Pákistánu: Více než 20 mrtvých

Islámábád - Přes dvě desítky mrtvých si dnes v pákistánské Kvétě vyžádal útok patrně islámských radikálů na studentky a místní nemocnici. Nejprve explodovala bomba nastražená v autobusu, kterým jely posluchačky místní univerzity určené pro ženy. Pak ozbrojenci zaútočili na nemocnici, kam byly oběti útoku převezeny. Tam se útočníci dostali do přestřelky s přivolanou policií. Další desítky osob byly při události zraněny. K incidentu se zatím nikdo nepřihlásil.

Kvéta je metropolí neklidné provincie Balúčistán. V tomto regionu jsou velmi aktivní příslušníci hnutí Taliban a další radikální islámští povstalci, kteří se rozhodně stavějí proti vzdělávání žen. Podle velitele městské policie nálož explodovala při výjezdu autobusu z areálu univerzity. Některé ze zraněných studentek mají těžké popáleniny způsobené požárem, který vypukl po výbuchu.

O něco později otřásl další výbuch nemocnicí, kam byly zraněné ženy převezeny. Podle svědků se tam následně strhla přestřelka mezi policisty a ozbrojenci, kteří v boji nakonec podlehli. Jejich totožnost nebyla zatím zveřejněna. Vysvobodit se podařilo na 35 osob, které v místě střelby uvízly.

Dopoledne v jiném balúčistánském městě Ziarátu zničili neznámí ozbrojenci historický dům zakladatele Pákistánu Muhammada Alího Džinnáha. Podle policie útočníci přijeli na motocyklech, zabili policejní ostrahu a dům, ve kterém bylo Džinnáhovo muzeum, vyhodili do povětří.