KLDR nabízí Obamovi jednání. Ať se nejdřív zbaví jaderných zbraní, žádají USA

Pchjongjang – Severokorejský režim nabídl Washingtonu rozhovory na vysoké úrovni o jaderné a bezpečnostní politice. Rozhovory mají podle severokorejské Komise národní obrany, která představuje nejdůležitější orgán ve státě, zmírnit napětí a dosáhnout míru a bezpečnosti na poloostrově. Administrativa USA v reakci deklarovala svou otevřenost vůči jednání, ale chce vidět činy.

„Vždy jsme dávali přednost dialogu a ve skutečnosti máme komunikační linky s KLDR otevřené,“ reagovala americká Rada národní bezpečnosti. Pchjongjang se ale musí podřídit rezolucím Rady bezpečnosti OSN a definitivně souhlasit se zákazem jaderných zbraní.

Režin Kim-Čong Una přišel s nabídkou poté, co byly nedávno zrušeny rozhovory mezi ministry Severní a Jižní Koreje. Pro znepřátelené země to měl být první dialog na vysoké úrovni po šesti letech, který sliboval zlepšení vztahů mezi severní a jižní částí poloostrova po nedávných válečných výhrůžkách ze strany Pchjongjangu. Zástupci obou zemí se ale podle Soulu nedokázali dohodnout, kdo by měl na schůzku vést jejich delegace.

„Pokud mají Spojené státy skutečně zájem o zajištění regionálního míru a bezpečnosti a o zmírnění napětí, neměly by stanovit žádné podmínky k těmto rozhovorům,“ uvedla komise ve výzvě. KLDR je prý připravena diskutovat o otázce jaderného odzbrojení. To by však mělo zahrnovat celý Korejský poloostrov, tedy i Jižní Koreu. Washington pak může zvolit datum a místo těchto rozhovorů. Zbídačená Severní Korea podle analytiků často vyjadřuje zájem o společná jednání, aby si zajistila ústupky od zahraničních států poté, co jinými svými kroky zvýší napětí.

Telefonát Tomáše Etzlera o nabídce KLDR k vyjednávání (zdroj: ČT24)

OSN na izolovanou komunistickou zemi po prosincovém startu balistické rakety a únorovém jaderném testu v březnu uvalila přísnější sankce. KLDR poté takřka denně zasypávala hrozbami své nepřátele, především Jižní Koreu a USA, kterým Pchjongjang pohrozil preventivním jaderným úderem.