Zmírní volba Rúháního jaderné ambice Íránu? Spíš ne

Teherán - Svět reaguje na zvolení proreformního duchovního Hasana Rúháního do čela íránské administrativy. Rusko si slibuje upevnění vztahů, podle Británie a Francie vyvolává změna nová očekávání, hlavně v souvislosti s kontroverzním jaderným programem. Izrael ale vyzývá k dalšímu tlaku na Teherán.

Rúháního svět zná hlavně jako bývalého vyjednavače v otázce íránského jaderného programu – tehdy zařídil, aby Teherán pozastavil obohacování uranu. Podle zahraničních analytiků i íránské exilové opozice ale volby zas tak moc nezmění - a už vůbec ne na zahraniční politice Teheránu a jeho jaderných ambicích.

Skutečná moc je totiž i dál připisovaná vůdci - ajatolláhu Alí Chameneímu. Ten do voleb vyloženě nepohodlné kandidáty prostě nepřipustil. Rúhání byl jediným relativně umírněným kandidátem a jeho vítězství bylo překvapením. Analytici favorizovali Saída Džalílího, který přitom skončil až třetí s jedenácti procenty hlasů.

Britské ministerstvo zahraničí Rúháního vyzvalo, aby nasměroval Írán na „novou cestu“. Francouzská diplomacie oznámila, že očekávání světa zejména ohledně přístupu k jadernému programu jsou vysoká. Ministryně zahraničí Evropské unie Catherine Ashtonová, která jaderným rozhovorům mezi Íránem a skupinou šesti světových velmocí předsedá, uvedla, že voliči dali Rúhánímu silný mandát a Ashtonová je odhodlána pracovat s novým íránským vedením na rychlém diplomatickém řešení jaderné otázky.

Izrael ale upozornil na nutnost neustálého tlaku vůči této zemi kvůli jejímu kontroverznímu jadernému programu. „Mezinárodní společenství nesmí podlehnout zbožným přáním nebo pokušení a uvolnit tlak na Írán, aby zastavil svůj jaderný program,“ varoval podle agentury Reuters izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Podobně reagoval izraelský ministr mezinárodních vztahů a pro strategické záležitosti Juval Steinic: „Pracovním předpokladem musí být to, že Chameneí, který stojí v čele programu po dobu 24 let, bude pokračovat v jeho řízení. Takže bez stálého tlaku proti Íránu není žádná šance, že bychom se dočkali výrazných strategických změn.“

Ruský prezident Vladimir Putin vyzval k upevnění vztahů mezi Moskvou a Teheránem. „Putin řekl, že je přesvědčen, že nový prezident (Rúhání) bude budovat prosperitu v Íránu a přátelství s Ruskem,“ uvedla mimo jiné v komuniké kancelář ruského prezidenta. „Ruský prezident také potvrdil ochotu pokročit v rozvoji spolupráce ve prospěch obou zemí v různých oblastech, v zájmu bezpečnosti v regionu a mezinárodní stability,“ dodal Kreml.

Šéf japonské diplomacie Fumio Kišida vyzval Írán k podniknutí konrétních kroků k mírovému vyřešení jaderné otázky, a to prostřednictvím „seriózního dialogu s mezinárodním společenstvím“.