Cameron a Putin potvrdili rozdíly v pohledu na syrskou krizi

Londýn - Britský premiér David Cameron a ruský prezident Vladimir Putin po dnešním jednání v Londýně potvrdili přetrvávající hluboce rozdílné postoje k občanské válce v Sýrii. Nicméně dali najevo, že tyto rozpory nejsou nepřekonatelné a shodli se, že mají společný cíl - zastavit prolévání krve v blízkovýchodní zemi. Putin rázně odmítl vytvoření bezletových zón v Sýrii, stejně jako záměr západních mocností dodat zbraně povstalcům.

„Nemůžete popřít, že skutečně není potřeba podporovat lidi, kteří své nepřátele nejen zabíjejí, ale otevírají jejich těla a jedí jejich vnitřnosti před očima veřejnosti a před kamerami. Tyto lidi chcete podporovat?“ řekl ruský prezident na tiskové konferenci. „Takové lidi chcete zásobovat zbraněmi? Pak to má asi málo společného s humanitárními hodnotami, které jsou v Evropě hlásány stovky let,“ snažil se Putin co nejvíce využít nedávného zveřejnění videosnímku, který na internetu ukázal syrského povstaleckého bojovníka, jenž údajně pojídal srdce zabitého vládního vojáka.

Nicméně ruský vůdce dal najevo, že dodávky zbraní povstalcům nemusejí znamenat konec mírové konference, která by se měla za účasti zástupců syrské vlády a povstalců konat v červenci v Ženevě. „Nemyslím, že je myšlenka konference v troskách. Plně sdílím názor pana premiéra, že tato konference je možná jedním z nejvhodnějších prostředků řešení syrského problému. Tento problém lze vyřešit jedině politickou a diplomatickou cestou,“ zdůraznil. 

Cameron před novináři rozdílná stanoviska potvrdil, nicméně dodal, že existuje základ pro domluvu. „Není tajemstvím, že prezident Putin a já spolu v některých těchto otázkách nesouhlasíme. Z dnešního rozhovoru jsem ale nabyl dojmu, že tyto rozdíly můžeme překonat, jestliže uznáme, že sdílíme určité základní cíle: ukončit tento konflikt, zabránit, aby se Sýrie rozpadla, nechat Syřany, aby si sami zvolili svou vládu, a přenést boj proti extremistům a porazit je.“

Muhammad Mursí
Zdroj: ISIFA/Sean Gallup/Getty Images

Sýrie: Mursí je nezodpovědný spiklenec proti Sýrii

Sýrie dnes obvinila Egypt, který s ní přerušuje diplomatické vztahy, z nezodpovědnosti. Jordánsko zároveň oznámilo, že je připraveno se v případě eskalace občanské války v Sýrii bránit. Damašek reagoval na sobotní prohlášení egyptského prezidenta Muhammada Mursího, který ohlásil „definitivní přerušení vztahů“ s režimem syrského prezidenta Bašára Asada a nařídil odvolání egyptského chargé d'affaires.

„Syrská arabská republika odsuzuje nezodpovědný postoj Mursího, který se připojil ke klice spiklenců v čele se Spojenými státy a Izraelem proti Sýrii,“ citovala oficiální syrská tisková agentura Sana ze syrského úředního zdroje.

Mursí také v sobotu vyzval libanonské hnutí Hizballáh, aby se nadále nevměšovalo do občanské války v Sýrii a stáhlo se ze syrského území. Rovněž vybídl světové mocnosti, aby neváhaly se zavedením bezletové zóny nad Sýrii. To by zabránilo vzdušným útokům na pozice povstalců a usnadnilo tak rebelům cestu k vítězství ve dva roky trvající občanské válce.

Jordánský král Abdalláh dnes mezitím prohlásil, že jeho království je připraveno na případný obranný boj, pokud bude ohrožena bezpečnost země kvůli možné eskalaci občanské války v sousední Sýrii. Spojené státy poslaly do Jordánska obranné rakety Patriot a stíhací letouny F-16 v rámci společného vojenského cvičení. Zároveň tyto prostředky hodlají v Jordánsku nějakou dobu ponechat.

Rozdílné postoje k syrské krizi trvají (zdroj: ČT24)
Vydáno pod