Revoluční gardy v Íránu jsou připraveny ke spolupráci s Rúháním

Teherán - Vlivné íránské Revoluční gardy daly najevo, že jsou připraveny spolupracovat s novým íránským prezidentem Hasanem Rúháním. Nečekaný vítěz pátečních prezidentských voleb dnes poprvé hovořil o své zamýšlené politice se členy vedení země, tvořeného duchovními.

„Oznamujeme svou naprostou připravenost k součinnosti a spolupráci s příští vládou v rámci zákonem stanovených povinností a úkolů,“ uvedly gardy na svých internetových stránkách. Podle Reuters jde podle všeho o signál vůči světu, že vládnoucí duchovenstvo otevřeně nestojí proti Rúháního výzvě k dialogu s mezinárodním společenstvím.

Rúhání vítězstvím ve volbách stanul v čele výkonné moci, která má v zemi tradičně na starosti řízení hospodářství. Záležitosti týkající se jaderného programu, obrany a zahraniční politiky je v rukou především vládnoucí skupiny náboženských činitelů a jejich mocných ochránců - Revolučních gard.

Íránský jaderný program
Zdroj: ČT24/ISIFA

Toto mocenské rozložení staví Rúháního do složité situace. Inflace dosahující 30 procent a čtrnáctiprocentní nezaměstnanost jsou totiž spojeny se sankcemi zavedenými Západem kvůli podezření, že cílem íránského jaderného programu je získat nukleární zbraně. Rúhání vyzval vyjít mezinárodnímu společenství vstříc, ale nad jadernými aktivitami spojenými se sankcemi má malou moc.

Podle polooficiální agentury ISNA Rúhání dnes hovořil o inflaci a nezaměstnanosti, ale také o možném složení svého kabinetu s Alím Larídžáním, předsedou parlamentu ovládaného konzervativci.

„Dnes jsme učinili první krok ke spolupráci mezi dvěma složkami moci,“ řekl po setkání Rúhání, který má do prezidentského úřadu nastoupit v srpnu. Parlament potřebuje, aby mu schválil 18 ministrů, které navrhne.

Vydáno pod