Český potápěč zemřel po nehodě v Rakousku

Vídeň - Český potápěč zemřel v Rakousku po příliš rychlém výstupu na hladinu. Policie po prozkoumání jeho počítače a po výslechu jeho společníka vyloučila cizí zavinění. Potápeč v neděli odpoledne při potápění v rakouském Wolfgangsee u obce St. Gilgen v hloubce zpanikařil a rychle se vynořil. Vrtulník ho dopravil na kliniku v Německu, kde však následně zemřel.

Podle sdělení policie se devětatřicetiletý muž kolem 15:00 SELČ ponořil se svým kolegou v oblasti takzvaného Francouzského valu. V hloubce 30 metrů náhle propadl panice a zcela nekontrolovaně a rychle se vynořil.

Bezvládného potápěče objevili jeho příbuzní a s pomocí místních záchranářů ho dopravili na břeh, kde byl oživován. Přivolaný vrtulník německé záchranné služby postiženého přepravil na specializovanou kliniku v Mnichově, kde později zemřel.

Takzvaná kesonová nemoc, která muže podle všeho postihla, vzniká v důsledku rychlého vynoření z hlubiny. Při pobytu potápěče ve velké hloubce - tedy v prostředí s vyšším tlakem, než je tlak atmosférický - se v tkáních rozpouští větší množství vzduchu. Při náhlém snížení tlaku (dekompresi), například právě během rychlého vynoření, se v organismu uvolňuje dusík ve formě bublinek, což může vést až k embolii.

Vydáno pod