Pochvala od Obamy: Jiní by si mohli vzít ze Severního Irska příklad

Belfast (Británie) – Mírová dohoda, která ukončila konflikt v Severním Irsku, je příkladem řešení i pro další oblasti zmítané násilnostmi, řekl v projevu před irskou mládeží v Belfastu americký prezident Barack Obama. Upozornil ale, že Ulster nemá vyhráno a čeká ho ještě dlouhá cesta, než budou všechny rány zaceleny. Obama do severoirské metropole přicestoval na dvoudenní summit zemí G8, který dnes začíná.

„Mírové podmínky mohou vyjednat vaši vůdcové, ale osud míru je jen na vás,“ řekl Obama a poznamenal, že si uvědomuje křehkost míru. „Pokud bude váš mír napaden, budete se muset rozhodnout, zda tomu budete čelit se stejnou statečností, jakou projevujete doposud. Budete si muset vybrat, zda budete pokračovat dál.“

Americký prezident zdůraznil, že se stále vyskytují lidé, kteří mír nerespektují, že zranění jsou stále hluboká a že je pořád co dělat, pokud jde o přátelského soužití. Mír podle Obamy „není nic jiného než dlouhá cesta“.

Tři desetiletí sektářského násilí v Severním Irsku mezi protestantskými unionisty a katolickými republikány, které si vyžádalo přes 3600 obětí, ukončila v roce 1998 mírová dohoda mezi oběma znesvářenými stranami. Unionisté trvají na udržení Ulsteru pod britskou nadvládou, republikáni prosazují odtržení od Londýna.