Assange se může na podporu Ekvádoru spolehnout

Londýn - Ekvádorský ministr zahraničí Ricardo Patino po jednání se svým britským protějškem Wiliamem Haguem prohlásil, že ekvádorská ambasáda v Londýně bude nadále poskytovat politický azyl Julianu Assangovi. Ten se na ekvádorském zastupitelském úřadu ukrývá, protože se bojí, že ho Británie vydá do Švédska, kde čelí obvinění, že znásilnil dvě ženy.

Ekvádorský ministr zahraničí po 45minutové schůzce s Haguem prohlásil, že Assange může dál zůstat na ambasádě v Londýně. Ekvádorské úřady tak chtějí chránit „jeho život, jeho osobní integritu a svobodu projevu“. „Ekvádorská vláda trvá na tom, že důvody, proč poskytují azyl, jsou stále relevantní, a proto se zatím podmínky měnit nebudou,“ uvedl ministr. 

Assange se díky Ekvádorcům již rok vyhýbá britské justici, která ho chce vydat do Švédska. Tam je Assange stíhán pro údajnou sexuální trestnou činnost; tvrdí však, že je nevinen a že by ho Stockholm mohl předat Spojeným státům. Ty by ho zřejmě soudily za zveřejnění tajných informací na kontroverzním serveru WikiLeaks, jehož je Assange zakladatelem.

Ekvádorská ambasáda v Londýně
Zdroj: AP/Matt Dunham/ČTK

Stránky mimo jiné zveřejnily důvěrné dokumenty amerických diplomatů a vojáků. „Byli jsme malý radikální server, který byl odhodlaný zveřejňovat pravdu o válce, o zpravodajských službách a o velké korupci. A to čelním útokem na Pentagon a na americké ministerstvo zahraničí. Jaké byly naše šance vyhrát? Zdánlivě nulové. Ale vyhráli jsme,“ prohlásil o víkendu v rozhovoru z ekvádorské ambasády Assange. 

Na izolaci, ve které tráví už několik měsíců, si ale nestěžuje. Někteří lidi jsou prý na tom hůř, například americký voják Bradley Manning. Pětadvacetiletému Američanovi hrozí doživotí za to, že jako někdejší analytik zpravodajských služeb USA v Iráku umožnil serveru WikiLeaks získat a zveřejnit statisíce tajných amerických vojenských a diplomatických dokumentů.