Chlípný moderátor BBC dostal jeden a čtvrt roku

Londýn – Na 15 měsíců poslal britský soud do vězení bývalého moderátora BBC Stuarta Halla. Třiaosmdesátiletý muž se přiznal ke 14 případům sexuálního zneužívání mladých dívek. Soudce Anthony Russell během čtení rozsudku uvedl, že Hallova osobnost měla dvě stránky. V jednu chvíli podle něj „rozdával potěšení milionům lidí“ jako oblíbený moderátor, zároveň však „získával výhodu ze svého postavení dobře vnímané celebrity“.

Hall se již v květnu přiznal k sexuálnímu napadení žen a dívek, kterého se dopouštěl v letech 1967 až 1985. Nejmladší z jeho obětí bylo podle soudu devět let. Vedení BBC reagovalo na případ prohlášením, že je spojením jeho činů a profese „zděšeno“.

Hall pracoval pro BBC přes padesát let až do loňského prosince, kdy jej po obvinění stáhla z vysílání. V 70. letech se proslavil moderováním soutěže It's A Knockout a pak jako první uváděl televizní sportovní pořad A Question of Sport. Na konci své kariéry byl komentátorem fotbalových utkání na rozhlasové stanici BBC 5. Loni v lednu dostal od královny Alžběty II. Řád britského impéria.

Hallovi přitížil fakt, že veškerá obvinění ještě v prosinci striktně odmítal jako krutá a vymyšlená. Během prvního soudního stání trval v emotivním projevu na své nevině. „Ještě nikdy v životě jsem neprocházel takovým stresem, velmi těžko se s tím vyrovnávám,“ řekl tehdy. Podle soudce Russella jeho oběti tyto reakce velmi těžce nesly stejně jako veřejné protesty pořádané na Hallovu podporu před údajně lživými obviněními. Nyní Hallův právník Crispin Aylett prohlásil, že jeho klient svých činů lituje.

Pro BBC jde o další nepříjemný případ podobného charakteru. Loni dospělo policejní vyšetřování k závěru, že další slavný moderátor, již zesnulý Jimmy Savile, v minulém století zneužil stovky dětí. Případy obou mužů spolu podle policie nijak nesouvisí, Hallův obhájce však obě kauzy srovnal ve snaze dosáhnout nižšího trestu s tím, že jeho klient měl „všeho všudy 13 obětí“ ve srovnání se Savileovými 1300.

Vydáno pod