Za vyzbrojování rebelů Evropa tvrdě zaplatí, varuje Asad

Damašek - Syrský prezident Bašár Asad varoval před důsledky vyzbrojování bojovníků syrské opozice. V rozhovoru pro německý list Frankfurter Allgemeine Zeitung řekl, že to bude pro Evropu znamenat velkou míru terorismu. Prezidenti USA a Ruska Barack Obama a Vladimir Putin se na summitu G8 shodli, že je spojuje zájem na politickém řešení a zastavení násilí v Sýrii a že budou povzbuzovat účastníky syrského konfliktu, aby zasedli k jednacímu stolu.

„Jestliže Evropané začnou posílat zbraně, stane se zadní dvorek Evropy terénem pro terorismus a Evropa za to zaplatí. Terorismus přinese chaos. Chaos vede k chudobě a chudoba znamená, že Evropa ztratí důležitý trh. Druhým důsledkem je přímý export terorismu do Evropy. Teroristé získají bojové zkušenosti a přijedou vybaveni extremistickými ideologiemi. Pro Evropu tudíž není jiné alternativy než jednání se Sýrií – i když se jí to nemusí líbit,“ uvedl Asad v rozsáhlém interview pro německý deník.

Začátkem června ztratili opoziční bojovníci strategické město Kusajr. Od té doby sílily debaty o možné vojenské pomoci rebelům ze strany zahraničních mocností. V Evropě je to hlavně Francie a Británie, USA chtějí opozici pomoci, protože prý mají důkazy o tom, že Asadův režim použil chemické zbraně.

Barack Obama a Vladimir Putin na summitu skupiny G8
Zdroj: ČTK/AP/Evan Vucci

Obama a Putin navzdory rozporům stojí o politické řešení v Sýrii

Na téma vyzbrojování v Sýrii dnes na summitu zemí G8 spolu hovořili i prezidenti USA a Ruska Barack Obama a Vladimir Putin. Obavy z hlubokého rozporu v názorech se snažili rozptýlit prohlášením, že Rusko i USA spojuje zájem na politickém řešení a zastavení násilí a že budou povzbuzovat účastníky syrského konfliktu, aby zasedli k jednacímu stolu. Oba prezidenti oznámili, že svým diplomatickým týmům dali pokyn k realizaci plánu na svolání druhé ženevské konference o syrské krizi. Putin připustil, že rozdíly v názorech na syrský vývoj a jeho vyústění přetrvávají, o „různé perspektivě“ pohledu na syrský vývoj hovořil i prezident USA.

Vladimir Putin:
„Naše pozice nejsou úplně jednotné, spojuje nás ale společná snaha ukončit násilí, zabránit dalšímu nárůstu poštu syrských obětí a vyřešit problémy mírovými prostředky, včetně rozhovorů v Ženevě.“

Barack Obama:
"Máme na problém rozdílný pohled. Sdílíme ale stejné zájmy, tedy redukovat násilí a zajistit chemické zbraně - aby se nepoužívaly ani nešířily."

Na setkání Obamy s Putinem, prvním v letošním roce, se hovořilo i o výsledku prezidentských voleb v Íránu. Prezidenti vyjádřili naději, že zvolení nové hlavy státu Hasana Rúháního otevře širší možnosti pro debatu o kontroverzním íránském jaderném programu.

Zásahy zvenčí jen prodlužují současnou krizi

Podle syrského prezidenta povede vojenská pomoc rebelům jen k prodlužování současné krize: „Už na začátku se mě ptali, jak dlouho může tahle krize trvat. Moje odpověď byla, že může být velmi dlouhá. Ovlivňují to totiž vnější faktory. Vnitřní krize se buď vyřeší, nebo se z ní vyvine občanská válka. Tady se ale nestane jedno ani druhé. Můžou za to vnější vlivy - ty se snaží prodloužit krizi politicky i vojensky.“

Náměstek syrského ministra zahraničí Fajsal Makdad označil současná jednání mezi USA, Francií a Británii o případném vyzbrojení povstalců za „výzvu k vraždě“. Na dotaz týkající se argumentu Západu, který hovoří o nezbytnosti vyrovnat bojové síly v Sýrii, náměstek řekl, že „je to princip těch, kdo chtějí, aby v Sýrii pokračovalo zabíjení“. Pozice, které zastávají Washington, Londýn a Paříž, jsou podle něj nepřijatelné z „lidského i morálního hlediska“.

Velmoci hledají poslušné loutky. To my odmítáme

„Podle mého názoru mají Francie s Británii problém s - podle jejich názoru - sílícím vlivem Sýrie v regionu. Společně se Spojenými státy se jen snaží najít lokaje a loutky, kteří budou jen prosazovat jejich zájmy. To jsme ale odmítli. Vždy jsme byli nezávislí a svobodní. Francie a Velká Británie jsou bývalými koloniálními velmocemi – a podle všeho na to nezapomínají,“ komentoval Asad snahy velmocí ovlivňovat dění v regionu.

V létě by se měla kvůli situaci v Sýrii uskutečnit v Ženevě mezinárodní konference. Syrská vláda už účast přislíbila, opozice ale dosud nedala jasné stanovisko a podle všeho se rozhodne až podle aktuální situace na bojištích. Původně se měla konference konat už v červnu. Kvůli dohadům – zejména na straně nejednotné opozice – nebyl termín konání stále určen.

Boje v Sýrii
Zdroj: ČT24

„Doufáme, že ženevská konference přinese důležitý pokrok v dialogu ohledně naší situace. Zvlášť, když jsme začátkem roku oznámili naději na politické řešení situace. Neměli bychom přehlížet fakt, že existují státy, které nemají na úspěchu ženevské konference zájem. Jsou to právě ty, které v Sýrii podporují terorismus. Politické řešení je založeno na zastavení pašování zbraní a teroristů do země. Doufáme, že konference v Ženevě začne právě tímto bodem. Pokud se to stane, budu to považovat za úspěch,“ uvedl Asad. Podle svých slov je ochoten vyjednávat s opozicí, která „není ozbrojena, nepodporuje terorismus a má politický program.“

V Severním Irsku začal summit G8 (zdroj: ČT24)