Obama dorazil do „opevněného“ Berlína

Berlín – Barack Obama přijel do Německa. Na berlínském letišti Tegel přistál jeho speciál krátce po osmé hodině večer. Obama je v Berlíně jako hlava USA poprvé, předtím ho navštívil ještě během kampaně před svým prvním zvolením do funkce. Obamova dvoudenní návštěva má i historickou souvislost – připadá téměř přesně na 50. výročí slavné berlínské řeči někdejšího amerického prezidenta Johna Kennedyho. Ten v roce 1963 v době vyhrocené studené války nadchl západní Němce větou: „Já jsem Berlíňan“.

Centrum německé metrople se kvůli Obamově příjezdu proměnilo v pevnost. V Berlíně platí nejvyšší stupeň bezpečnostní pohotovosti. V ulicích je 8000 policistů.

Hlavní pozornost bezpečnostních složek se upírá k hotelu Ritz-Carlton u Postupimského náměstí, kde bude dnes Obama s rodinou nocovat, a poté k prostranství u Braniborské brány, kde ve středu odpoledne pronese projev před více než 4000 pozvanými hosty.

Nejen turisté, ale i obyvatelé centra se musí kvůli vzácnému hostu obrnit trpělivostí. Ty, kteří bydlí v uzavřených oblastech, bude po prokázání totožnosti policie doprovázet až do bytu a okna nebo balkony směřující k místům, kde se Obama objeví, musí i přes současné tropické teploty zůstat zavřené. Všude jsou zaplombované poklopy kanálů a z mnoha míst zmizely odpadkové koše. Kvůli možným výbušninám prohledávali policejní potápěči i řeku Sprévu a v době Obamova pobytu bude nad městem omezen letecký provoz.

V Berlíně plombují kanály
Zdroj: ČTK/AP/dpa,Paul Zinken

Obama bude vysvětlovat sledování

Skutečnost, že do hlavního města klíčové evropské mocnosti zavítal Obama až ve druhém funkčním období, podle německých médií dokládá, že vztahy mezi Washingtonem a Berlínem nejsou bez poskvrny. Nejnověji se na nich může podepsat i aféra kolem amerického sledovacího programu PRISM, v jehož hledáčku se podle uniklých informací ocitli také Němci.

Právě tento skandál bude patřit mezi témata středečního jednání Obamy s kancléřkou Angelou Merkelovou. Mluvit spolu mají také o aktuální situaci v Sýrii nebo v Turecku a o chystané dohodě o vytvoření zóny volného obchodu mezi USA a EU. Kromě Merkelové se Obama ve středu sejde i se svým německým protějškem Joachimem Gauckem.