Světový tisk o Nečasově pádu: Tragikomický Pan Čistý z banánové republiky

Praha – Banánová republika, zašpiněný Pan Čistý, tragikomická figurka Petra Nečase, to nejhorší možná ještě přijde a Českou republiku pronásleduje korupce od chvíle, kdy vznikla jako samostatný stát. V tomto duchu se nesou komentáře světového tisku k pádu Nečasova kabinetu a skandálu, který v těchto dnech hýbe českou politikou.

Hospodárské noviny o Nečasovi: Na české poměry slušný člověk, ale špatný manažer

Tradičně největší pozornost věnuje dění u svých západních sousedů slovenský tisk. „Nečas opouští politické výsluní zcela jinak, než když přicházel. V červnu 2010 se ujal funkce premiéra s přezdívkou Pan Čistý, po třech letech v čele vlády odchází zašpiněn skandálem,“ píše dnes slovenský deník Pravda.

„Ačkoli Nečas odchází z politiky jako tragikomická figurka, není vyloučeno, že ho dějiny přece jen ocení. Zničil ho totiž vlastní boj za trochu čistší politiku a veřejný prostor,“ soudí Hospodárske noviny. Právě Nečas podle nich prosadil pro státní zastupitelství takovou míru autonomie, že v poutech mohla být odvedena i šéfka jeho kanceláře. „Skutečnost, že Jana Nagyová byla zároveň i milenkou premiéra a zneužila vojenskou tajnou službu, aby dala sledovat jeho manželku, svědčí o tom, že ačkoli je Nečas na poměry české politiky slušný člověk, coby manažer za mnoho nestojí,“ tvrdí list a dodává, že Miloš Zeman se do velké politiky v Česku vrátil před několika měsíci po deseti letech v důchodu - a dnes už ve svých rukou drží největší moc v zemi.

„Politické zemětřesení v Česku. Expremiér Nečas neustál obvinění milenky Nagyové,“ uvedl nejčtenější slovenský list Nový čas. Dodal, že stačilo pět dnů a Nečasova kariéra je v troskách.

„Za necelý týden skončil coby manžel, český premiér i předseda ODS. Nečas začíná od začátku. A stále to nemusí být to nejhorší v jeho životě,“ poznamenal list Sme, podle něhož by Nečas mohl mít po ztrátě poslanecké imunity problém se zákonem kvůli trestnímu oznámení ohledně úplatkářské aféry bývalých poslanců za ODS.

NZZ z 18. června informuje o dění v ČR na titulní straně
Zdroj: ČT24

Německý tisk: Banánová republika potřebuje hlavně změnu politické kultury

Podle německého deníku Berliner Zeitung připomíná dění v Česku banánovou republiku. Země prý potřebuje zásadní změnu politické kultury a jediné východisko ze současné krize představují předčasné volby. Další německojazyčné deníky zdůrazňují, že vše je teď v rukou prezidenta Miloše Zemana, jehož některé listy označují za skutečného vítěze nynější situace. „Česká korupční aféra ukazuje, že země potřebuje zásadní změnu své politické kultury,“ soudí německý Berliner Zeitung v komentáři nazvaném Česko jako banánová republika. ČR podle listu nemá jinou možnost než co nejrychleji uspořádat předčasné volby. „Jakékoli otálení s novými volbami by politickou krizi ještě zhoršilo. Důvěru ve své politiky Češi beztak již ztratili. Nejhloupější na celé situaci je to, že ani volby základní problém nevyřeší,“ dodává berlínský deník s tím, že oním problémem je propojení vysoké politiky s korupcí a organizovaným zločinem, které se netýká jen současných vládních stran, ale i opozice. „Česko tak potřebuje víc než jen změnu vlády,“ zdůrazňuje list. Osobnost, která by přinesla onu zásadní změnu politické kultury, „není ale široko daleko vidět“, poznamenává deník.

„Odchod premiéra Petra Nečase v mnohém charakterizuje hluboký propad demokratické kultury a měl by být podnětem k radikálnímu obratu,“ soudí v komentáři Süddeutsche Zeitung a za špatný vtip označuje fakt, že by Nečase měl nahradit ministr obchodu Martin Kuba, který „je sám podezřelý z čachrování s 'kmotry' a ztělesňuje všechno špatné ze starého systému“. Za jediného vhodného kandidáta na nejvyšší vládní post ze současné koalice vidí ministra zahraničí Karla Schwarzenberga. Podle listu v prvních sto dnech od nástupu do funkce Miloš Zeman mnohé zkazil a hrál vlastní hry; teď může ukázat, zda je malicherným stranickým intrikánem, nebo státníkem, který si je vědom nejlepších tradic své země.

Süddeutsche Zeitung z 18. 6. k pádu premiéra Nečase
Zdroj: ČT24

„Zeman už teď platí za vítěze nejnovějších událostí. Už po svém lednovém zvolení vyhlásil, že by rád viděl konec Nečasovy vlády. Teď, když se mu to přání splnilo, bude moci vybrat vládu novou,“ píše rakouský Wiener Zeitung, podle něhož by prezidentovi „do rukou hrál úřednický kabinet“. 

Zatímco řada deníků v Německu a v Rakousku přirovnává pád Nečase k „thrilleru s prvky jako sex, korupce a špionáž“ nebo „kýčovitému románu od Rosamunde Pilcherové“, švýcarský Neue Zürcher Zeitung líčí Nečase jako součást klientského systému v české politice, jehož potírání umožnila paradoxně právě jeho vláda. „To je ta jediná dobrá zpráva mezi mnoha špatnými,“ konstatuje curyšský list. 

„České politické elity nemají ani 24 let po sametové revoluci žádnou politickou kulturu, která by si zasloužila důvěru občanů,“ všímá si Neue Osnabrücker Zeitung. Jako problém vidí, že čeští politici disponují i penězi z EU a vysílají vysoké státní úředníky rozhodovat do evropských orgánů.

Sky News: Česko pronásleduje korupce od chvíle, kdy vzniklo jako samostatný stát

Polský analytik Dariusz Kalan na bruselském portálu EUobserver považuje za nepravděpodobné, že by český Watergate měl nějakého vítěze. Opoziční ČSSD vede v průzkumech takovým rozdílem, že by volby příští rok vyhrála stejně. Pro Nečasovy odpůrce v ODS je pozdě na to, aby převzali vedení a obnovili důvěru ve stranu. Současně je prezident Zeman sotva s to obnovit důvěru lidí v establishment. Po zprávách o tom, že byl při oficiální ceremonii opilý, má vlastní problémy se svou prezentací na veřejnosti. Pro Čechy to vše bude mít jen malý význam. Ve vztahu ke své kradoucí a opilé elitě se stávají společností, kterou v Evropě nejvíce postihla deziluze. Probudí je český Watergate a přiměje je, aby usilovali o skutečnou změnu? uzavřel Kalan.

Wall Street Journal a Les Echos k politické krizi v ČR
Zdroj: ČT24

Skandál zanechal Českou republiku, která měla od roku 2002 šest premiérů, opět bez funkční vlády v době, kdy se hospodářství snaží dostat z vůbec nejdelšího poklesu. Pro Prahu je také obtížnější přilákat investory, když země vypadá, že ji řídí zkorumpovaní politici, že ji ovládají mocné obchodní zájmy a že je pod rostoucím ruským vlivem, napsal britský ekonomický list Financial Times. Aféra je podle něj dalším důkazem toho, že politická transformace se nikdy nevyrovnala ekonomické, která proměnila zemi ve výrobní středisko blízce napojené na německou ekonomiku. Zemi pronásledují skandály, korupce a intriky vzhledem k tomu, že podle analytiků politická elita často jedná beztrestně a jen s malým ohledem na právo nebo na důsledky svých činů.

Britská televize Sky News uvedla, že skandál uvrhl zemi do politického zmatku, a zdůraznila, že Česká republika byla pronásledována korupcí od chvíle, kdy vznikla jako samostatný stát. Také francouzský La Croix píše, že Nečasova demise vede k další z řady politických krizí v zemi, kde korupce není novým fenoménem. Francouzský ekonomický list Les Echos zdůraznil, že Nečas byl politikem bez charismatu a zanechal zemi v nejdelší recesi od roku 1996. Francouzský list Le Figaro píše, že „malá Česká republika postižená recesí by se bez této nové politické krize obešla“ a konstatuje, že nevěra může vyvolat politickou krizi - zvlášť pokud jde ruku v ruce s korupcí.