Státníci chtějí co nejrychleji ženevskou konferenci a přechodnou vládu

Belfast - V Severním Irsku vrcholí summit skupiny G8. Jednání lídrů světových velmocí se točilo především kolem syrské krize. Kvůli podpoře Asadova režimu čelil kritice ruský prezident Vladimir Putin. Státníci se ale nakonec dokázali dohodnout na textu společného prohlášení. To žádá politické řešení syrské krize a co nejrychlejší svolání mezinárodní konference. Slibuje také humanitární pomoc ve výši 1,5 miliardy dolarů. Skupina G8 zároveň vyzývá syrskou vládu i opozici, aby ze Sýrie vytlačily všechny skupiny napojené na teroristickou síť al-Káidu.

„Stále podporujeme politické řešení (syrské krize) založené na jednotné a demokratické Sýrii. Jsme pro co nejrychlejší svolání mezinárodní konference o Sýrii,“ uvádí se v prohlášení. Jenže konference zřejmě hned tak nebude. původně se plánovala na červenec, teď se ale začíná mluvit až o srpnovém termínu. 

Skupina také vyzývá k ustavení přechodné vlády, která má vzniknout na základě dohody obou stran konfliktu. Země G8 zároveň odsoudily použití chemických zbraní a žádají obě strany konfliktu, aby umožnily vstup vyšetřovatelů OSN do země. Prohlášení vyjadřuje také obavy z „rostoucí hrozby terorismu a extremismu“, státníci proto žádají, aby byly ze Sýrie vytlačeny skupiny napojené na al-Káidu.

Summit G8 v Severním Irsku
Zdroj: DPA/Tim Brakemeier/ČTK

Zřejmě kvůli postojům Ruska navrhovaný text prohlášení skupiny G8 neobsahuje zmínku o roli dosavadního syrského prezidenta Bašára Asada. Rusko dalo dnes opět jasně najevo, že má na řešení krize v Sýrii jiný názor než Západ. Zatímco západní státy jsou připraveny vyzbrojit syrskou opozici, Moskva takový krok důrazně odmítá. Ruský prezident Vladimir Putin nicméně na tiskové konferenci odmítl, že by byl na summitu kvůli postojům k Sýrii izolován, i když prý „někdo chtěl, aby tomu tak bylo“.

Putin trvá výhradně na politickém řešení krize, plány na vyzbrojení opozice podle něj povedou k ještě většímu krveprolití. Cestu k politickému řešení má přitom najít ženevská konference, která se měla uskutečnit v červenci. Jenže termín se zřejmě přesune až na srpen. 

Jasný postoj Ruska k situaci v Sýrii dal dnes najevo i ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Ten ke konferenci v Ženevě poznamenal, že Rusko odvedlo svůj díl práce, když dostalo Asada k jednacímu stolu. Syrská vláda souhlasila s účastí na schůzce. „S opozicí je to mnohem těžší,“ prohlásil Lavrov. Podle ministra si nesmí klást syrská opozice podmínky své účasti na mezinárodních jednáních v Ženevě. Opozice totiž oznámila, že se schůzky zúčastní, jen pokud Asad odejde z čela země. 

Chystaná ženevská konference podle šéfa ruské diplomacie v žádném případě nesmí posloužit k postupnému předání moci opozici: „Jsme kategoricky proti tvrzením, že by se konference (v Ženevě) měla stát dějištěm jakéhosi aktu veřejné kapitulace syrské vládní delegace s následným předáním moci v Sýrii opozici.“ Varoval zároveň, že vyzbrojování syrské opozice může zapříčinit, že zbraně padnou do nesprávných rukou a skončí dokonce v rukou islamistických teroristů.

Summit G8 jedná o krizi v Sýrii (zdroj: ČT24)