Špehování telefonů a internetu prý odvrátilo asi 50 útoků

Washington - Šéf Národní agentury pro bezpečnost (NSA) Keith Alexander tvrdí, že kontroverzní sledovací program Prism pomohl odvrátit padesát teroristických útoků. Řekl to při veřejném slyšení ve výboru Sněmovny reprezentantů pro kontrolu zpravodajských služeb. Prism je program sledování internetu a telefonních hovorů občanů, které provádějí tajné služby. Kontroverzní program odhalil někdejší technik NSA Eward Snowden.

Generál Alexander tvrdí, že program sledování internetu i telefonních hovorů pomohl odvrátit asi padesát teroristických útoků. Kontroverzní program Prism i proto obhajoval. Jak monitorování internetu, tak i odposlech telefonních hovorů jsou podle něj pro boj s terorismem nezbytné.

Za příklad dal případ jistého jemenského extremisty, který údajně chystal útok a byl v kontaktu s komplicem v Kansas City. Díky sledování telefonních hovorů se ale podařilo tajným službám tento kontakt odhalit a organizátory útoku zatknout.

Zástupce ředitele Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Sean Joyce pak přidal další dopadení podezřelého. V říjnu 2007 byl prý zatčen člověk, který financoval přípravu teroristických akcí. Muž byl v telefonickém spojení s teroristy v Somálsku a tajné služby na jeho stopu narazily právě díky odposlechům NSA.

Angela Merkelová a Barack Obama
Zdroj: AP/Michel Euler/ČTK

Němci uvažují o špehování po vzoru Spojených států

Zatímco ve Spojených státech a Británii budí praktiky amerických a britských zpravodajců vášně, v Německu dokonce podle magazínu Der Spiegel uvažují o zavedení podobného sledování. Ačkoli odhalení detailů amerického protiteroristického programu Prism ukázalo, že USA v Evropě nesledovaly internetovou komunikaci nikoho jiného tak pečlivě jako Němců, reagovala berlínská vláda na tento skandál poměrně zdrženlivě. Podle magazínu Der Spiegel je důvodem skutečnost, že německá rozvědka BND chystá podobný program na monitorování internetu. 

BND prý v příštích pěti letech plánuje investovat 100 milionů eur (2,6 miliardy Kč) do rozšíření technických kapacit na sledování internetu. „Samozřejmě že musí být naše zpravodajské služby přítomny na internetu. Není možné, aby zločinci byli technologicky vybaveni ke stále efektivnějšímu využívání sítě a my jako stát proti tomu nemohli nic dělat,“ řekl Spiegelu ministr vnitra Hans-Peter Friedrich. Mluvčí vlády ale tvrdí, že projekt je zatím ve fázi úvah. 

Právě takové plány mohou být ale důvodem, proč německá vláda nereagovala na kauzu kolem programu Prism nijak hystericky. Sama kancléřka Merkelová postup Američanů hájila. „Víme, že Spojené státy vyhlásily válku terorismu a že i my jsme dostali z USA hodně informací,“ řekla. 

Americký prezident Barack Obama dnes přilétá do Německa. Program Prism bude zřejmě nakonec na pořadu jednání s německou kancléřkou. „Chceme - a o tom budu s prezidentem Obamou mluvit - mít jasno v tom: co z toho (získaných informací) se využívá, a co ne,“ doplnila Merkelová.