Vatikán potvrdil druhý zázrak Jana Pavla II.

Vatikán - Vatikánská teologická komise uznala druhý zázrak, který vykonal bývalý papež Jan Pavel II. Svatořečení bývalé hlavy katolické církve se tak ještě výrazněji přiblížilo. Právě prokázaný zázrak je podle kanonického práva pro uznání „svatosti“ potřeba.

Případ „zázračného“ uzdravení musí nyní ještě posoudit komise kardinálů a biskupů. Je však velmi nepravděpodobné, že ti by zázrak zpochybnili. Podle některých informací by ke svatořečení mohlo dojít již letos na podzim.

Jan Pavel II. byl hlavou katolické církve v letech 1978 až 2005. Populární papež se uznání církve dočkal už velmi krátce po své smrti – blahořečen byl na podzim 2011.

Také prohlášení za blahoslaveného vyžaduje doložený zázrak: s ním se před lety přihlásila Francouzka Marie Simonová-Pierrová. Ta tvrdila, že dva měsíce po skonu papeže se zázračně uzdravila z Parkinsonovy nemoci, jíž trpěl i papež, když se k němu modlila. Lékaři její uzdravení potvrdili.

Pro svatořečení je třeba doložení dalšího zázraku, který se stal po blahořečení. Vatikán zatím nezveřejnil o tomto druhém zázraku žádné podrobnosti.