Exploze v ruském muničním skladu: Hoří lesy a létají kapoty aut

Moskva - Série silných výbuchů dnes vyděsila obyvatele povolžské Samary. Podle zpráv ruských médií zazněly exploze z vojenského prostoru u nedalekého města Čapajevsk. Lékaře vyhledalo zatím přes 30 lidí, pět z nich zůstalo v nemocnici. Evakuováno bylo 6000 obyvatel okolních obcí, ruské úřady ale hranice ohrožené oblasti postupně rozšiřují. Na pomoc byla povolána armáda. Ruské armádní zdroje zatím příčinu i následky explozí tají.

Podle agentury ITAR-TASS došlo k explozím při likvidaci staré munice. Výbuchy byly tak silné, že v obytných čtvrtích vzdálených 15 kilometrů od testovací střelnice se chvěla okenní skla a zaparkovaným autům se spustil alarm.

Na střelnici podle ministerstva obrany vybuchují dělostřelecké náboje ráže 23 a 30 milimetrů a asi 6000 kusů nábojů ráže 122 milimetrů. Exploze podle přivolaných expertů mohou trvat dva až tři dny. Na střelnici je údajně uskladněno 10 až 13 milionů kusů blíže nespecifikovaných nábojů.

Požár, který po explozi na střelnici propukl, se rozšířil do okolních lesů. Na likvidaci ohně se podílejí dva hasičské vlaky. Z Moskvy do Samary míří dva letouny s roboty pro dálkovou manipulaci s trhavinami.

Ve městě Čapajevsku, kde žije asi 75 000 lidí, podle místních médií propukla panika. Obyvatelé nemají žádné informace, policie je bezradná. Na státní silnici spojující Moskvu s Volgogradem, který prochází Samarou, stojí kolony vozidel. Ze střelnice podle samarského rozhlasu létají šrapnely a dopadají na kapoty automobilů. Několik stavení padající nábojnice vážně poškodily. Exploze podle místních bloggerů neustávají.

Exploze muničních skladů nejsou v Rusku ničím neobvyklým

Výbuchy v muničních skladech nejsou v Rusku výjimkou. Loni na podzim explodovaly čtyři tuny staré munice na nádraží vojenské střelnice u uralského Orenburgu. Zraněni byli čtyři lidé. V létě v Orenburské oblasti zachvátil požár muniční sklad, do likvidace ohně se zapojilo tisíc hasičů. Do nemocnice v Buzuluku byli s popáleninami převezeni tři lidé.

K jednomu z největších podobných neštěstí došlo počátkem června 2011 v Udmurtsku, kde explodovaly staré náboje určené k likvidaci. Způsobená škoda dosahovala částky jedné miliardy rublů (skoro 600 milionů Kč). Výbuchy poškodily celkem 2862 domů v 32 obcích a způsobily smrt dvou lidí.