Obama v Berlíně navrhne další omezení jaderných zbraní

Berlín - Projev Baracka Obamy u Braniborské brány bude dnes vrcholem jeho první návštěvy Berlína od nástupu do funkce amerického prezidenta. Podle listu New York Times odvolávajícího se na nejmenované americké představitele by měl navrhnout omezení amerického a ruského arzenálu strategických jaderných zbraní o třetinu. Ještě předtím se setká se svým německým protějškem Joachimem Gauckem a s kancléřkou Angelou Merkelovou. Ta chce s Obamou mimo jiné probrat americký protiteroristický program PRISM.

V dubnu 2010 podepsal Obama v Praze s tehdejším ruským prezidentem Dmitrijem Medvěděvem odzbrojovací dohodu START. Ta počítá s limitem 1 550 jaderných hlavic k roku 2018. Z Obamova okolí již dříve zaznívalo, že by si prezident přál tento počet snížit na téměř tisíc hlavic. To by podle New York Times odpovídalo chystané výzvě k omezení strategického jaderného arzenálu o třetinu.

Kromě ní americký prezident podle listu oznámí, že chce se spojenci ze Severoatlantické aliance připravit návrhy na výrazné omezení množství taktických jaderných zbraní, které dohoda START neřeší. Moskva, která má mnohem více těchto zbraní než USA a evropské státy, to ale doposud rozhodně odmítala - i z obav, aby se nedostaly do rukou teroristických skupin.

Vysílání ČT24 k Obamově návštěvě Německa:

12:30 - Přímý přenos tiskové konference po jednání Baracka Obamy s Angelou Merkelovou

15:00 - Přímý přenos projevu Baracka Obamy u Braniborské brány

Obama načrtne svůj program pro zbytek funkčního období

„Prezident oznámí cíl omezit americké a ruské taktické jaderné zbraně v Evropě a vyzve spojence v NATO, aby pracovali na návrzích, které by mohly být projednány s Ruskem k dosažení tohoto cíle,“ potvrdil to agentuře Reuters nejmenovaný vysoký činitel prezidentovy administrativy.

„Bude to způsob, jak naznačit, o čem bude Obamova agenda ve zbytku jeho druhého funkčního období,“ cituje New York Times svůj zdroj z okolí Obamy.

Obama prý také oznámí, že ještě před koncem svého druhého funkčního období svolá do USA summit o jaderné bezpečnosti.

Pozorovatelé od prezidentovy dnešní řeči u berlínské Braniborské brány očekávají zásadní zahraničněpolitický projev. Podle stanice BBC vyzve Obama Západ k tomu, aby se více angažoval v důležitých globálních otázkách. Mluvit by měl také o prosazování demokracie, ukončování konfliktů a o boji s klimatickými změnami.

Obama do německé metropole přiletěl krátce před 50. výročím slavného berlínského projevu jednoho ze svých předchůdců Johna Kennedyho, který v roce 1963 v době vyhrocené studené války ujišťoval obyvatele západního Berlína o podpoře USA legendární německou větou: „Já jsem Berlíňan.“ Očekává se, že se Obama svým dnešním poselstvím pokusí navázat na Kennedyho a ujistí Německo a Evropu, že pro USA zůstávají klíčovým partnerem navzdory přesouvání těžiště amerických zájmů do Asie a Pacifiku.

S Merkelovou by Obama měl jednat o aktuálním vývoji v Sýrii nebo v Turecku a o připravované dohodě o vytvoření zóny volného obchodu mezi Spojenými státy a Evropskou unií, od níž si obě strany slibují silné impulzy pro ekonomiku a zaměstnanost. Řeč podle kancléřky přijde i na kontroverzní americký protiteroristický program PRISM monitorující internetovou a telefonickou komunikaci po celém světě.

Telefonát Hany Scharffové (zdroj: ČT24)