Hasičům se podařilo zkrotit požár muničního skladu u Samary

Moskva - Požár muničního skladu nedaleko města Samary v Povolží, který vypukl v úterý večer, se již podařilo lokalizovat a výbuchy munice ráno ustaly. O život přišel jeden člověk, téměř 50 jich bylo zraněno, žádný ale vážně. Likvidace následků explozí si podle moskevského rozhlasu vyžádá 120 až 150 milionů rublů (až 89 milionů Kč). Příčinu explozí, které způsobily požáry v okolí, úřady zatím nesdělily.

Lékařskou pomoc vyhledalo podle médií 42 lidí. Do nemocnic bylo převezeno 11 osob, ale jen pět z nich má středně těžké poranění. Nejvážnější zranění je prý zlomená noha.

Z nebezpečné zóny úřady evakuovaly téměř 6 500 obyvatel obce Nagornyj, která leží jen dva kilometry od muničního skladu; odpoledne se lidé mohli vrátit domů. Podle agentury Interfax se podařilo zachránit muže, který se nacházel v nebezpečné zóně v době, kdy začala munice explodovat. Zpravodaj televize Rossija 24 informoval, že během noci bylo slyšet detonace skoro každou minutu.

Exploze muničního skladu u Samary
Zdroj: ČT24

Nad ránem výbuchy podle médií zcela ustaly, nicméně dopoledne se obnovily, i když jen sporadicky. Podle svědků ještě ráno jeden z dělostřeleckých granátů dopadl na benzinovou čerpací stanici nedaleko Samary. Náboj ale neexplodoval a uvízl ve střeše přilehlého objektu, kde ho zneškodnili armádní ženisté.

Podle ministerstva obrany vybuchovaly dělostřelecké náboje ráže od 23 do 122 milimetrů. Jejich střepiny létaly až do vzdálenosti půldruhého kilometru. Experti původně odhadovali, že exploze potrvají dva až tři dny vzhledem k tomu, že na místě byly skladovány miliony kusů munice, podle některých zdrojů dokonce až 18 milionů.

Při zvládání ohně úřady využily i dvě bezpilotní letadla k bezpečné obhlídce požářiště. Do hašení byly nasazeny mimo jiné dva vrtulníky a letoun Be-200. Na vyčištění terénu armáda povolala těžkou techniku, včetně protipožárního tanku.

Exploze muničního skladu u Samary
Zdroj: ČT24

Výbuchy v muničních skladech nejsou v Rusku výjimkou. Loni na podzim explodovaly čtyři tuny staré munice na nádraží vojenské střelnice u uralského Orenburgu. Zraněni byli čtyři lidé. V létě v Orenburské oblasti zachvátil požár muniční sklad, do likvidace ohně se zapojilo tisíc hasičů.

K jednomu z největších podobných neštěstí došlo počátkem června 2011 v Udmurtsku, kde explodovaly staré náboje určené k likvidaci. Způsobená škoda dosahovala částky jedné miliardy rublů (skoro 600 milionů Kč). Výbuchy poškodily celkem 2 862 domů v 32 obcích a způsobily smrt dvou lidí.