V zahraničí zjišťují, jak hluboko klesla česká politika

Brusel – Současný skandál české politické scény zůstává dál i tématem zahraničních médií. Britský týdeník The Economist například uvažuje, jak hluboko klesla úroveň české politiky, když se debatuje o tom, zda odměna poslancům lukrativními posty za podporu vlády vůbec představuje korupci. Německý deník Mittelbayerische Zeitung zas označil českou politiku za vzorový příklad morální bídy postkomunistických států.

Podle The Economist znamenala náhlý obrat ve vývoji kauzy demise premiéra Nečase. Připomněl, že po propuknutí skandálu premiér i jeho koaliční partneři vypadali odhodlaní bouři překonat. Před víkendem ministr zahraničí a šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg nonšalantně řekl, že „vláda to přežije, zatím to je slabý čaj“. Ale jak se aféra rozrůstala, TOP 09 změnila názor, řekl nejmenovaný politik blízký vyjednávání.

Nečasova rezignace nabízí podle The Economist poslancům trochu pohodlnější cestu z krize. Koaliční zákonodárci nebudou nuceni podporovat zdiskreditovaného premiéra v hlasování o důvěře. A vládní strany také mají větší šanci držet se u moci až do konce volebního období.

Má to ovšem háčky. Občanští demokraté musí přijít s kandidátem, který je přijatelný pro koaliční partnery a pro prezidenta a musí to být někdo, kdo není potřísněn minulými ani nynějšími skandály. A tento nový čistý vůdce musí být s to dát dohromady většinu v rozdělené sněmovně, napsal týdeník.

Příznačným detailem ukazujícím, do jak bahnité hloubky klesla česká politická kultura, je vzrušená veřejná debata v médiích a na internetu, zda tato ohavná dohoda vůbec představuje korupci, napsal The Economist. Cituje poslance za ODS Marka Bendu, podle něhož o korupci nejde. „Museli bychom politiku zrušit nebo za posledních 20 let podat stovky, možná stovky tisíc žalob, pokud se počítají obce a regiony,“ řekl Benda.

Bavorský deník: Česká politika je vzorovým příkladem morální bídy

Německý deník Mittelbayerische Zeitung v komentáři nazvaném „Politická žumpa na Vltavě“ vidí kořeny korupce v nástupu kariéristů k moci na počátku 90. let. Mezi ně řadí především bývalého premiéra a prezidenta Václava Klause. Bavorský deník přesto věří, že demokracie má v Česku ještě šanci.

„Bída postkomunistických států: technokraté obsadili pole politiky. Jde o moc a osobní obohacení, nepotismus, propojování s ekonomickými elitami a vládu korupce. Česko je vzorovým příkladem, i když má ze své první republiky Tomáše Garriqua Masaryka dobré demokratické základy,“ píše Mittelbayerische Zeitung.

Navázat na ně se podle deníku pokusil po sametové revoluci Václav Havel, všechny idealisty na jeho straně ale odstavili kariéristé jako Václav Klaus. "Ten jako šéf ODS a premiér vyvolal všechny tyto přízraky, kterých se poté jako prezident nedokázal zbavit. Slovo politik se stalo nadávkou," konstatuje regionální list vycházející v Řezně.

Politická žumpa na Vltavě
Zdroj: ČT24

Nečase označuje za „politického odchovance radikála Klause“ a považuje za nepravděpodobné, že by nevěděl o tom, že ústřední postava nynější aféry, vedoucí premiérova sekretariátu Jana Nagyová „vábí“ rebelující poslance na lukrativní posty. „Klaus musel také jako premiér odstoupit, protože do jeho strany proudily nezákonné peníze. Jako prezident zase ukradl při státní návštěvě v Chile zlaté pero. Jelikož byla tato krádež nafilmována, vymluvil se Klaus lží, že to pero dostal jako dar,“ líčí Mittelbayerische Zeitung bývalého prezidenta.

I politická kariéra toho současného je dlážděna skandály, tvrdí list a připomíná kontroverzní privatizaci mosteckých dolů, kvůli níž musel Miloš Zeman ještě před nástupem na Hrad vypovídat i na policii.

„Má česká demokracie ještě šanci?“ klade si Mittelbayerische Zeitung otázku a odpovídá: „Ano.“ „Země má solidní ústavu a navzdory všem politickým vlivům i funkční justici. Fungují především protikorupční úřady podporované Evropskou unií. Co našim sousedům chybí, jsou politici, kteří myslí méně na své obohacování a více na obecný prospěch,“ uzavírá bavorský list.

Malta Independent o politické krizi v Česku
Zdroj: ČT24

Česká Watergate – Není divu, že jsou Češi skeptičtí

Zasvěcený komentář k dění v Česku přinesl i Malta Independent. V Článku nazvaném „Česká Watergate“ ironicky popisuje kauzu jako správný thriller, v němž se každým dnem objevují další a další podrobnosti a to nejzajímavější může teprve přijít.

Maltský deník připomíná i starší korupční kauzy v Česku a případ Davida Ratha, kterého přivezla do sněmovny z vazby ozbrojená policejní eskorta. Naděje na to, že by si Češi do budoucna stran politiky nějak polepšili, moc nevidí – opoziční ČSSD tak jako tak vyhraje v dalších volbách a situaci nezachrání ani prezident Zeman, který má ve zvyku opíjet se na veřejnosti. Maltský deník se proto nediví, že Češi patří mezi nejvíc skeptické národy v Evropě.