Obama a Merkelová hájí dohled nad internetem

Berlín - Barack Obama dopoledne v Berlíně jednal s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Jedním z hlavních témat jejich rozhovoru byl kontroverzní americký protiteroristický program PRISM monitorující internetovou a telefonickou komunikaci po celém světě. Na společné tiskové konferenci se shodli na tom, že dohled nad internetem je nutný pro zachování bezpečnosti. Podle Obamy pomohl program PRISM odvrátit útoky i v Německu a zachránil životy.

Merkelová připustila, že internet vedle řady veskrze pozitivních možností s sebou nese i bezpečnostní rizika: „Je to nové teritorium, které dává možnost nepřátelům svobody zneužívat síť a ohrožovat i životy lidí. Vysoce hodnotíme spolupráci s USA z hlediska bezpečnosti. Ačkoliv vidíme nezbytnost svobodného šíření informací, uznáváme, že se musejí uplatňovat i zájmy bezpečnosti. A je třeba dosáhnout spravedlivé rovnováhy mezi oběma požadavky. Dohodli jsme se, že budeme pokračovat ve vzájemné výměně informací.“

„Když jsem nastoupil do úřadu, byl jsem rozhodnut sloužit americkému lidu, ale i ideálům. Mezi ně patří i soukromí a individuální svoboda. Tam, kde si myslím, že jsou tyto hodnoty porušovány, snažím se působit proti nim. V každém případě se snažím zkoumat, jak fungují naše výzvědné služby. A jsem přesvědčen, že v tuto chvíli jsme dosáhli příslušné rovnováhy,“ prohlásil americký prezident.

Obama dodal, že PRISM pomohl odhalit nejméně 50 případů teroristických hrozeb. Připomněl, že sledování je přísně kontrolováno soudem a zabývá se jen nezbytně nutnými informacemi. Spojené státy prý nikomu „nečmuchají“ v e-mailových zprávách a neodposlouchávají hovory.

Zprávy o tajném programu, kterým americké zpravodajské služby sledují internetovou a telefonní komunikaci doma i v zahraničí, vyvolaly v minulých dnech bouřlivé reakce v USA i v Evropě. Tam se měl program PRISM nejvíce zaměřovat právě na Německo, což vrhlo na Obamovu návštěu Berlína stín.

Zavřít Guantánamo? „Je to obtížnější, než jsem doufal.“

V otázce boje proti terorismu americký prezident dnes popřel dřívější informace, že Spojené státy z Německa řídí útoky bezpilotních letounů na islamistické radikály v Africe. Potvrdil zároveň, že stále usiluje o uzavření věznice na Guantánamu. Kvůli odporu amerického Kongresu se podle něj tento plán ukázal složitější, než původně doufal.

O vyzbrojování syrských povstalců nechtěl Obama mluvit

Barack Obama také vyzval k ukončení násilí v Sýrii. „Krveprolití musí skončit,“ zdůraznil Obama a znovu zpochybnil legitimitu autoritářského prezidenta Bašára Asada v čele Sýrie. „Zabíjí vlastní občany. Domnívám se, že není možné, aby svou legitimitu získal zpět,“ prohlásil prezident Spojených států.

Washington minulý týden na základě zjištění amerických tajných služeb, že syrský režim s velkou pravděpodobností použil proti svým odpůrcům chemické zbraně, oznámil, že zvýší pomoc syrské opozici a zahrne do ní i dodávky zbraní.

Podrobnosti k této pomoci ale dnes Obama odmítl uvést. „Nebudu se nijak vyjadřovat k detailům našeho programu na podporu syrské opozice. Chceme dosáhnout toho, aby se nepoužívaly chemické zbraně a aby se nedostaly do rukou těm, kteří by je mohli použít,“ prohlásil prezident. „Chceme ukončit tu válku,“ dodal.

Vrcholem Obamovy návštěvy je projev u Braniborské brány

Obamu dnes nejprve přijal s vojenskými poctami jeho protějšek Joachim Gauck ve svém sídle v prezidentském zámku Bellevue. Po zhruba hodinovém jednání se americký prezident přesunul do dva kilometry vzdáleného kancléřství, kde jej přivítala Merkelová. Ačkoli se spekuluje, že mezi oběma politiky nepanují nejsrdečnější vztahy, Obama svou hostitelku při pozdravu políbil na tvář.

Odposlouchávání americkými tajnými službami se nevyhnula ani německá kancléřka Angela Merkelová. Podle německého listu Bild am Sonntag měl Obama požadovat vytvoření rozsáhlého spisu o jejím sledování. NSA to dementovala.
Zdroj: ČTK/AP/Michael Sohn

Vrcholem programu prezidenta USA v Berlíně má být jeho projev u Braniborské brány. Před více než 4 000 pozvanými hosty by podle informací z Obamova štábu měl prezident vyzvat Rusko k dalšímu jadernému odzbrojování. Obama prý navrhne omezit arzenály strategických jaderných zbraní obou velmocí až o třetinu na zhruba 1 000 hlavic.

Při návštěvě, na kterou Berlín čekal čtyři a půl roku, amerického prezidenta doprovází manželka Michelle a dcery Malia a Sascha. Ty si dopoledne prohlédly památník zavražděných evropských Židů a zavítaly na místo někdejšího přechodu mezi západní a východní částí kdysi rozděleného města zvané Checkpoint Charlie, kde poznávaly historii Berlínské zdi. K jejímu památníku se dnes ještě vydají, a to v doprovodu manžela Merkelové Joachima Sauera, který se jinak vystupování na veřejnosti vyhýbá.

Vydáno pod