Dolce a Gabbana se převléknou do pruhovaného

Milán - Soud v Miláně poslal na rok a osm měsíců do vězení italské módní návrháře Domenika Dolceho a Stefana Gabbanu. Slavná dvojice, která založila značku Dolce & Gabbana, byla odsouzena za daňové úniky ve výši jedné miliardy eur (téměř 26 miliard korun). Návrháři mají podle soudu rovněž zaplatit pokutu ve výši 500 000 eur (téměř 13 milionů korun). Ani jeden z mužů se vynesení rozsudku nezúčastnil; oba veškerá provinění vždy popírali a proti verdiktu se odvolají.

Vzhledem ke složitosti a délce předpokládaného odvolacího řízení je podle médií nejspíš nepravděpodobné, že by vůbec nějaký čas ve vězení strávili. S mluvčím společnosti Dolce & Gabbana se ihned po vynesení verdiktu nebylo možné spojit.

Značku Dolce & Gabbana (D&G) založili nyní čtyřiapadesátiletý Dolce a o čtyři roky mladší Gabbana v roce 1985. Mezi jejich klienty patří například manželé Victoria a David Beckhamovi, zpěvačky Madonna a Kylie Minogue nebo italská herečka Sophia Lorenová. D&G začali být světově oceňováni od roku 1990 a v roce 1991 vyhráli cenu Wollmark Award. V roce 1993 získali cenu za nejlepší vůni roku. Na konci roku 1990 jejich tržby dosahovaly kolem 500 milionů eur ročně; v současnosti patří mezi nejluxusnější konfekční značky na světě a jejich tržby v roce 2011 dosáhly částky 1,5 miliardy eur. Dolce a Gabbana, kteří se dlouhodobě nijak netají svou homosexuální orientací, byli společníky nejen v podnikání: do roku 2005 tvořili pár i v soukromí. Rozchod jejich tvorbu nijak nenarušil.

Vyšetřovatelé se daňovými úniky společnosti začali zabývat v roce 2008, kdy bylo v zemi v souvislosti s počínající finanční krizí zahájeno přísnější tažení proti těm, kteří se placení vyhýbají. Soud dnes rozhodl, že Italové prodali v roce 2004 svou značku společnosti v Lucembursku (kterou sami vlastnili), aby se vyhnuli zaplacení jedné miliardy eur na daních.