Rakouský Hallstatt spláchla blesková povodeň

Hallstatt – Blesková povodeň zaskočila rakouskou vesnici Hallstatt, která je pod ochranou UNESCO. Velká voda proměnila tamní potok v přívalový proud, který zaplavil náměstí a uvolňoval dlažební kostky. Částečně pod vodou se ocitlo několik domů a hotel. Obec leží v alpské oblasti Solná komora, která je známá jezery ledovcového původu.

Prudké bouřky doprovázejí vedra, která v těchto dnech zachvátila zejména střední Evropu včetně České republiky. Vedra přesahující 36 stupňů dál sužovala Německo, absolutní červnový rekord tam ale nepadl. Šlo nicméně o dosud nejteplejší den roku. Na jihozápadě Francie rozvodněné řeky zaplavily i známou jeskyni v Lurdech. Povodeň mezitím zaplavila modlitebny a bazény, jindy vyhledávané návštěvníky.

Nezvyklá vedra panují nejen v Evropě, ale také na Aljašce, kde byly v posledních dnech naměřeny rekordní teploty. Například v Anchorage bylo v úterý 28 stupňů a na severu Aljašky, v pobřežní vesnici Unalakleet, rtuť teploměru vyšplhala na neobvyklých 31 stupňů. Rekord týdne, 35 stupňů, však byl zaznamenán v obci Talkeetna nedaleko hory Mount McKinley.