Stačilo zamrkání a muž jde na 36 let do vězení

Washington - Pětatřicetiletý muž usvědčený z vraždy na základě zamrkání ochrnuté a umírající oběti byl odsouzen k 36 letům vězení. Obhajoba zamrkání nepovažuje za důkaz a hodlá se proti rozsudku odvolat.

Soud v Cincinnati poslal Ricarda Woodse do vězení za vraždu Davida Chandlera z října 2010. Chandler byl smrtelně postřelen do hlavy a krku. Ještě než v nemocnici zraněním podlehl, stihl mrknutím identifikovat pachatele. Jinak než očima komunikovat nedokázal. O dva týdny později zemřel.

Prokuratura předložila jako klíčový důkaz video, na němž je vidět, jak Chandler třikrát mrká na znamení souhlasu, když mu policie ukázala fotografii Woodse jako možného střelce.

Je zamrkání dostatečný důkaz?

Woods tvrdí, že je nevinen, a jeho obhájce oznámil, že podá odvolání. Obhajoba argumentuje tím, že zamrkání nelze považovat za spolehlivý důkaz. Policie totiž Chandlerovi ukázala pouze jediný snímek, ten Woodsův, místo aby předložila řadu fotografií, z nichž by musel vybírat.

Obhajoba rovněž namítala, že Chandlerovo mrkání bylo nesouvislé. Jeho zdravotní stav a léky, které mu byly podány, prý mohly ovlivnit jeho schopnost chápání a reakce během policejního výslechu.

Soudkyně shledala identifikaci ze strany Chandlera jako hodnověrnou. Chandler podle ní pohyboval víčky na vyjádření souhlasu názorně, viditelně, a nikoli bezděčně.

Chandler byl postřelen v Cincinnati kolem půl třetí ráno, když si s hotovostí jel koupit kokain. Podle policejního informátora ho Woods spatřil a rozčililo ho, že si Chandler chce koupit drogu od jiného překupníka, přestože jemu dluží 400 dolarů.