Papež František nastolil téma Falklandy, a nepochodil

New York - Británie a zástupci Falklandských ostrovů odmítli pokusy papeže Františka vložit se do sporu o britské zámořské území, které si nárokuje Argentina. Intervenci hlavy katolické církve, rodilého Argentince, odmítli stálý britský zástupce v OSN i poslanec falklandského parlamentu. František ještě před svým zvolením papežem hovořil v roce 2012 o tom, že Británie ostrovy „uzurpovala“, a rok předtím prohlásil, že ostrovy jsou „naše“.

Podle Marka Lyalla Granta, stálého britského zástupce v OSN, by papež do sporu zasahovat neměl. „Náboženství tady nejspíš nevyřeší nic,“ řekl velvyslanec. Poslanec falklandského parlamentu Mike Summers prohlásil, že „zásah církve je to poslední, co je teď zapotřebí“.

Argentinský ministr zahraničí Hector Timerman v newyorském sídle OSN novinářům řekl, že Londýn by měl o ostrovech zahájit přímé jednání s Buenos Aires. Británie podobné rozhovory neodmítá, ale podmiňuje je účastí falklandského zástupce. Takový scénář ale Argentině nevyhovuje.

Británie v roce 1982 vyslala na Falklandy intervenční sbor, který zlikvidoval vojenský pokus Argentiny o ovládnutí sporných ostrovů. Buenos Aires se ale ani po 30 letech svých nároků nevzdává a odmítá falklandské referendum, které se letos v březnu vyslovilo pro setrvání ve svazku s Londýnem.