Nejmenší řecká vládní strana opouští kvůli televizi kabinet

Atény - Řecká koaliční strana Demokratické levice (DIMAR) odchází z vlády, kabinet ale bude podle všeho pokračovat. Strana svým krokem reaguje na neúspěch jednání o veřejnoprávní televizi a rozhlasu ERT. Špičky vládní koalice se totiž na čtvrtečním setkání v Aténách nedokázaly dohodnout na dalším osudu ERT; šéf DIMAR Fotis Kuvelis po schůzce s premiérem Antonisem Samarasem oznámil, že předseda vlády jeho návrh na reformu stanice odmítl.

Vedení DIMAR se dopoledne sešlo na mimořádné schůzi, aby projednalo další postup. Pro odchod z vlády prý byla většina zákonodárců této nejmenší koaliční strany. Pohoršilo je, že Samaras na čtvrtečním jednání odmítl jejich návrhy na řešení osudu veřejnoprávního rozhlasu a televize ERT. Premiér nejdřív stanici z úsporných důvodů zrušil, po silných protestech se rozhodl ji zreformovat. Názory na postup reformy se ale v koalici různí.

Člen vedení DIMAR Dimitris Hatzisokratis po mimořádné schůzce strany:

„Na základě vývoje a premiérovy politiky se Demokratická levice rozhodla stáhnout své ministry z vlády.“

Předseda DIMAR Fotis Kuvelis prohlásil, že Řecko nepotřebuje nové volby, čímž potvrdil, že nebude usilovat o svržení kabinetu.

Konzervativní premiér Antonis Samaras již dříve řekl, že jeho vláda bude pokračovat i po odchodu DIMAR do opozice. Se socialisty, kteří v koalici setrvávají, má totiž pravicová Nová demokracie v parlamentu stále většinu. „Chci, abychom pokračovali společně tak, jak jsme začali. Budu ale pokračovat i jinak,“ řekl premiér v televizním projevu.

Samarasova Nová demokracie má v koalici se socialisty z PASOK ve 300členném parlamentu většinu 152 hlasů a bez podpory DIMAR se tak obejde. Odchod Demokratické levice z vlády by ale podle analytiků koalici vážně poškodil. Podle Kuvelise bude DIMAR do budoucna hlasovat jen pro opatření v souladu se svým stranickým programem.

V rámci úsporných opatření Samaras minulý týden ERT zcela uzavřel. Propuštěno bylo 2 700 lidí. Premiér ovšem nečekal tak velký odpor odborů, novinářů, ale i socialistů ze strany PASOK a dalšího koaličního partnera DIMAR. O opětovném zahájení vysílání nakonec rozhodl v pondělí večer řecký nejvyšší správní soud, když nařízení vlády o uzavření ERT zrušil. Připustil ale její plánované okleštění a změnu názvu.

Spor o ERT vyvolal v řecké vládní koalici vážné rozepře, kvůli nimž se dokonce hovořilo o možnosti předčasných voleb. Všechny tři strany dosavadní koalice ale tvrdí, že se mimořádným volbám chtějí vyhnout.

Samaras se s koaličními kolegy kvůli ERT sešel v tomto týdnu už potřetí. Premiér trvá na tom, aby veřejnoprávní média vysílala jen s omezeným personálním stavem. Jeho koaliční partneři žádají, aby ERT obnovila svou činnost v plném dřívějším rozsahu, než se podaří vybudovat novou stanici se skromnějším obsazením.